Annons

Skådespelarstrejk skjuts upp

Kultur • Publicerad 1 juli 2023
Skådespelarfacket SAG-AFTRA har nu 12 dagar på sig att nå ett nytt arbetsavtal. Arkivbild.
Skådespelarfacket SAG-AFTRA har nu 12 dagar på sig att nå ett nytt arbetsavtal. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Det blir ännu ingen strejk för det amerikanska skådespelarfacket SAG-AFTRA, och avtalsförhandlingar skjuts upp rapporterar The Guardian. I går fredag, den 30 juni, löpte fackmedlemmarnas avtal ut och en strejk väntade, men bara timmar innan midnatt togs ett beslut om förlängning.

Tidigare i juni röstade en övervägande majoritet, 98%, av de 65 000 medlemmarna i skådespelarfacket för strejkåtgärder ifall ett nytt avtal skulle misslyckas. Skådespelarna kräver bättre arbetsvillkor i form av bland annat högre löner för att möta inflationen och bättre skydd mot AI.

Annons

Den 27 juni i år lämnades ett internt brev till ledningen, signerat av omkring 400 skådespelare, där det krävdes hårdare tag i förhandlingarna. Blir det inget nytt avtal den 12 juli är en strejk fortfarande möjlig, och skådespelarna skulle då ansluta sig till de amerikanska manusförfattarnas strejk i fackföreningen Writers guild of America.

Det skulle då bli första gången två fackföreningar i branschen strejkade samtidigt på över sex decennier, vilket skulle ha enorma konsekvenser för film- och tv-produktion i USA.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons