Annons

Skådespelaren Sven Wollter är död

Skådespelaren Sven Wollter har avlidit i sviterna av covid-19, skriver hans dotter Stina Wollter på Instagram.
Nöje • Publicerad 10 november 2020
Folkkäre skådespelaren Sven Wollter har avlidit. Arkivbild.
Folkkäre skådespelaren Sven Wollter har avlidit. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

"Det är med gränslös sorg Sven Wollters familj härmed meddelar att han i dag flög rakt rakt in i ljuset i sviterna av covid och en väl använd kropp med lungor med kol och emfysem som inte orkade rida ut denna sista prövning. Han fick ett avslut utan smärta omgiven av alla sina nära", skriver dottern.

Hon fortsätter med att tacka personalen på iva i Luleå.

Genombrott i "Hemsöborna"

Annons

Sven Wollter föddes 1934 i Göteborg. Hans genombrott kom med rollen som Gusten i tv-serien "Hemsöborna", 1966, baserad på August Strindbergs roman. Han blev en av Sveriges största skådespelare efter tittarsuccén "Raskens", en filmatisering av Vilhelm Mobergs roman. Som mest hade serien omkring fem miljoner tittare 1976, enligt SVT.

Han tilldelades en Guldbagge för bästa skådespelare 1985 för "Mannen från Mallorca", en filmatisering av Leif G W Perssons bok "Grisfesten", samt för filmen "Sista leken". 2001 spelade han alzheimerssjuke Martin i "En sång för Martin", mot sin dåvarande sambo Viveka Seldahl. Även för den rollen tilldelades han en Guldbagge.

Turnerade med Tältprojektet

Förutom som skådespelare var Sven Wollter även politiskt aktiv. Han turnerade med Tältprojektet under proggens guldålder på 1970-talet och var medlem i KPML(r). På senare år ledde han program i Sveriges Radio, bland annat "Wollter och Röör i P4". Programmet och även programledaren hamnade i blåsväder då han i en radiokrönika kritiserade Fredrik Reinfeldts regering och förslaget att höja pensionsåldern till 75 år 2012.

Men Sveriges Radio gjorde bedömningen att krönikan inte kunde sändas, något som fick Sven Wollter att säga upp sig. Han medverkade dock återkommande i P4, bland annat som jultomte, under flera efterföljande år.

Han skulle ha turnerat med proggbandet Nynningen och föreställningen "En dröm, en längtan, en sång" under våren 2020, men hindrades av coronapandemin enligt Göteborgs-Posten. Det blev ändå en handfull föreställningar under början av hösten. Enligt dottern Stina Wollter smittades pappan av covid-19 under en resa till Stockholm.

Sven Wollter var bosatt i Luleå tillsammans med hustrun, journalisten Lisa Wede, sina sista år. Han hade fem barn, bland annat programledaren och konstnären Stina Wollter tillsammans med skådespelaren Annie Jenhoff.

Sven Wollter blev 86 år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons