GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skådespelaren Åke Lundqvist är död

Åke Lundqvist har gått bort vid 85 års ålder. Han var i närmare 50 år knuten till Stockholms stadsteater.
"Ett teaterliv, ett stycke teaterhistoria är borta", säger teaterchef Maria Sid i ett pressmeddelande.
Kultur • Publicerad 5 augusti 2021
Skådespelaren Åke Lundqvist har gått bort efter en tids sjukdom. Pressbild.
Skådespelaren Åke Lundqvist har gått bort efter en tids sjukdom. Pressbild.
Foto: Matilda Rahm

Skådespelaren Åke Lundqvist gick bort den 4 augusti efter en tids sjukdom, meddelar hans familj.

Åke Lundqvist föddes i Gävle 1936 och utbildade sig på 1950-talet till skådespelare i Göteborg. Han debuterade 1960 på Norrköping-Linköpings Stadsteater (i dag Östgötateatern).

1973 kom han till Stockholms stadsteater (i dag Kulturhuset Stadsteatern) för att spela Bokhållare Schröder i en dramatisering av Selma Lagerlöfs "Gösta Berlings saga". Där blev han sedan kvar fram till sin död, med ett kortare avbrott på 1980-talet.

Åke Lundqvist spelade under sina år på teatern 93 olika roller i över 80 olika uppsättningar.

"Med sin säregna skärpa, sin påtagliga värme och sin stora professionalitet kommer han att vara mycket saknad, både på scenen och bakom. Ett teaterliv, ett stycke teaterhistoria är borta", säger teaterchef Maria Sid i ett pressmeddelande.

Sin sista roll genomförde Åke Lundqvist på distans, mitt under coronapandemin, i jubileumsföreställningen "Det stora teaterkalaset", som spelades hösten 2020 på Kulturhuset Stadsteatern.

"Stadsteatern sörjer. Vi saknar Åke och håller minnet levande av en stor scenkonstnär och uppskattad kollega", säger Robert Fux, skådespelare i teaterns fasta ensemble i ett pressmeddelande.

Åke Lundqvist gjorde också flera roller för såväl film och tv. Han var även rektor på Teaterhögskolan i Stockholm och teaterchef för Uppsala stadsteater 1985–1991. 2013 belönades Åke Lundqvist med den kungliga Litteris et Artibus-medaljen för framstående konstnärliga insatser inom scenisk framställning.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.