Annons

Sjukdom tvingar stjärndirigent att trappa ned

Kultur • Publicerad 5 oktober 2022
Daniel Barenboim. Arkivbild.
Daniel Barenboim. Arkivbild.Foto: Bernd von Jutrczenka/AP/TT

Den världsberömde argentinsk-israeliske dirigenten och pianisten Daniel Barenboim tar ett kliv tillbaka från sina framträdanden. Den 79-årige Grammyvinnaren har drabbats av en neurologisk sjukdom som gör att han måste trappa ned.

"Det är med en kombination av stolthet och sorg som jag måste meddela att jag tar ett steg tillbaka de närmaste månaderna, särskilt när det gäller att dirigera. Min hälsa har försämrats och jag har diagnosticerats med en allvarlig neurologisk sjukdom. Jag måste nu fokusera på mitt fysiska välbefinnande så mycket det bara är möjligt", skriver han på Twitter.

Daniel Barenboim har bland annat varit chefsdirigent för Orchestre de Paris och musikalisk ledare för det italienska operahuset La Scala, och är sedan 1992 chefsdirigent för Staatsoper Unter den Linden i Berlin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons