Annons

”Sjörök” är full av klichéer men sorgligt tom på litterär utsmyckning

Tre mord sker på några dagar i lilla Skärhamn på Tjörn – men recensenten Anne Pihlo får svårt att engagera sig.
Bokrecension • Publicerad 12 juni 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Polisroman

Sjörök

Författare: Elinor Kapp

Förlag: Bokfabriken

På några dagar sker tre mord i lilla Skärhamn på Tjörn och Eddie Öhlund vid Stenungsundspolisen får fullt upp. Förutom mordfallen får han en inneboende i Stella, som dessutom har personlig koppling till händelserna som inträffar. Eddie är lite för ung för att passa in i den vanliga deckarschablonen, runt trettio, men i övrigt stämmer det mesta: han är sliten av sitt jobb, han har en personlig tragedi bakom sig och svårt att hålla sig undan alkoholen. Han vaknar bakfull och släpar sig till jobbet men när Stella kommer in i hans liv upplever han en positiv vändning.

”För Elinor Kapp verkar det vara målet som räknas, att historien ska berättas och få ett slut, och inte vägen dit.”

”Sjörök” klättrade direkt upp på förstaplatsen över mest sålda ljudböcker när den släpptes. Med sina korta kapitel och meningar lämpar den sig troligen mer för lyssning än läsning, åtminstone om läsaren förväntar sig något mer av sin läsupplevelse än vad en kioskdeckare kan ge. ”Sjörök” är full av klichéer men sorgligt tom på litterär utsmyckning.

Annons

För Elinor Kapp verkar det vara målet som räknas, att historien ska berättas och få ett slut, och inte vägen dit. Eftersom fler delar finns planerade i Kapps nya serie om Eddie slutar denna första del med en cliffhanger men den är så ointressant att man gladeligen glömmer den så fort man slagit igen bokpärmarna.

Anne PihloSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons