Annons

Simona Ahrnstedt har skapat en romancehjälte för vår tid

Oj vilken uppdaterad romancehjälte! Simona Ahrnstedt ger ut sin tionde bok i romance-genren. Och visst är det en historia anpassad till vår tid, tycker Inger Melin.
Bokrecension • Publicerad 7 augusti 2021 • Uppdaterad 13 augusti 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Simona Ahrnstedt tar med romancegenren in i 2021.
Simona Ahrnstedt tar med romancegenren in i 2021.Foto: Kate Gabor
Romance

Med hjärtat som insats

Författare: Simona Ahrnstedt

Förlag: Forum

Simona Ahrnstedt har kallat sig för vår första svenska romanceförfattare. Hon har skrivit en trilogi där de attraktiva hjältarna är rika, mäktiga och rör sig mellan slott, finansvärld och IT-framgångar ( ”En enda natt /risk/hemlighet”).

Men i den indirekta fortsättningen ”Med hjärtat som insats” har hon tagit steget vidare mot en riktigt politiskt korrekt hjälte för vår tid, en som inte var tänkbar när förlaget Harlequin gick i kortbyxor. På 1980-talet var det gott om hjältar i Harlequins romance som var macho värre, stenrika och gärna chefer över hjältinnan. Mycket få av dem var fattiga, beroende och idealister.

Annons

Sam Amini är visserligen framgångsrik företagsledare. Men han är våldsamt miljömedveten, flyger inte, använder återvunnet material i sina flashiga hotell och han äter inte kött. Dessutom är han född i Iran och sårbar, blir mobbad och lever under hot från nazister och rasister. Det är lite kul att han är den som är utsatt och behöver räddas, inte tvärtom.

Inte blir det sämre av att hjältinnan Desiree är tvättäkta elitsoldat och att Sam accepterar henne som sin livvakt. Hon räddar hans liv och är fena på att slå ner stora rasister som hotar Sam. Sam och Desiree skojar öppet om att de är som Modesty Blaise och Willie Garvin. Romanhjältinnan som var en sensation när hon föddes på 60-talet, våldsamt stridsskicklig och med Willie Garvin som sin lydiga underdog.

Och att Desiree och Sam har en oavslutad historia tillsammans är inte helt fel: de pendlar mellan hat och kärlek. ”The bestseller code” skildrar sju års forskning där en dator analyserat bästsäljare. Den kom fram till att mänsklig närhet, intima konversationer och en känslomässig berg-och-dalbana är något vi gärna frossar i.

Frågan är vad som egentligen skiljer ”romance” från vanlig spänningsroman. I ”Med hjärtat som insats” bakar Ahrnstedt in kvinnoförtryck, låter Desiree vara härligt kapabel att förhindra det, skildrar Sam Aminis upplevelser av att vara invandrare så det kryper i huden och visar hur sociala medier och massmedia enkelt kan sprida placerade rykten.

Simona Ahrnstedt är psykolog och så skicklig på att skriva att det nästan är synd att hon blir stämplad i en genre. Om det inte är för att genrer är så bra när man vill veta vad man får. Romance hör till världens största litteraturgenrer – i USA sägs den svara för en tredjedel av skönlitteraturen. Och Simona Ahrnsteds böcker har sålts till 23 länder.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons