Annons

Silvana Imam hittar känslan inför basket-EM

Silvana Imam vill hjälpa Sverige till guld när basket-EM för damer avgörs i sommar.
Musik • Publicerad 7 juni 2021
Silvana Imam vill peppa det svenska basketlandslaget till guld i sommarens EM för damer med låten "Känslan", som släpps den 14 juni. Arkivbild.
Silvana Imam vill peppa det svenska basketlandslaget till guld i sommarens EM för damer med låten "Känslan", som släpps den 14 juni. Arkivbild.Foto: Karl Melander/TT

Officiella låtar inför stora sportmästerskap finns det gott om. Däremot är det mindre vanligt att låten faktiskt helt och hållet handlar om sporten i fråga. Exempelvis strösslar Gyllene Tiders och Linnea Henrikssons "Bäst när det gäller", som var Sveriges officiella låt inför fotbolls-VM 2018, lösryckta fotbollsklichéer som "tvåa på bollen" över vad som verkar vara en berättelse om ett älskande par.

"Jättestor del av mitt liv"

Men det finns så klart undantag, och Silvana Imams "Känslan" är ett av dem.

Annons

Det är en låt som utan tvivel handlar om basket.

– Det finns inte så många sportlåtar, men det finns väldigt mycket sport i Silvana Imam. Jag har spelat basket sedan jag var 8–9 år, så det har alltid varit en jättestor del av mitt liv, säger hon. Det är därifrån jag har lärt mig att kämpa hårt och att kämpa ända in i slutet.

Därför var det som att det stod skrivet i stjärnorna när basketförbundet kontaktade Imam, som i tidig ålder drömde om att bli basketproffs i WNBA.

– Att jag nu har fått äran att göra den officiella EM-låten är stort för mig, för jag har väntat på ett tillfälle att få göra en sådan här låt.

Personlig hälsning

Producenten Nils "Nisj" Svennem Lundbergs tillbakalutade beat som för tankarna till den amerikanska västkustens hiphop från forna tider fångade perfekt rapparens intention med låten, säger hon.

– Jag sade till honom att "vi ska göra den officiella svenska EM-låten. Vad har du till mig?" När jag kom till studion dagen efter och han spelade upp den, då exploderade jag: "Det här är exakt vad vi ska göra!".

"Känslan" innehåller också en personlig hälsning från Silvana Imam till basketspelaren Serabilo Boucari, tidigare profil i Imams hemklubb Järfälla Basket.

– För mig är det självklart att alltid ge tillbaka, men också att berätta om min uppväxt och min historia, var jag kommer ifrån. Järfälla Basket formade mig på sitt sätt.

Fakta: Silvana Imam

Född 1986 i Klaipeda, Litauen.

Grammisbelönad rappare som började spela basket i Järfällas F86-lag som barn.

"Jag vet inte vad jag skulle ha gjort efter skolan om jag inte haft basketen, jag var ingen som var ute och festade. På fredagarna sprang jag från Tensta gymnasium, slängde i mig en kebab på vägen och hoppade på bussen för att hinna till träningen 16.30", har hon tidigare sagt till Mitt i.

Utsågs i fjol till ambassadör för svensk basket.

Den officiella EM-låten "Känslan" släpps den 14 juni.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons