Annons

Sex i fokus på Bergmanveckan

Film • Publicerad 9 januari 2023
Årets Bergmanvecka på Fårö har temat "Synd och skam". Arkivbild.
Årets Bergmanvecka på Fårö har temat "Synd och skam". Arkivbild.Foto: TT

Nakenbad, sex och alkoholism – men också uppror och frihetstörst. I år firar Ingmar Bergmans banbrytande film "Sommaren med Monika" 70 år. Jubileet uppmärksammas under årets Bergmanvecka på Fårö, som i sommar hyllar den oanständiga filmkonsten med temat "Synd och skam".

"Sommaren med Monika" fick stort genomslag och gav upphov till begreppet "den svenska synden", detta efter att Time Magazine publicerat en uppmärksammad artikel med rubriken "Sin and Sweden", som moraliserade över Sveriges urspårade och lediga inställning till sex och samlevnad.

I dag är biopubliken inte lika känslig – eller? I år vrider och vänder Bergmanveckan på synd och skam för att granska vår egen självbespeglande samtid. Bergmanveckan – som i år krockar med Almedalsveckan – äger rum på Fårö den 26–30 juni.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons