Annons

SD vill se särskild strömningsskatt

Nöje • Publicerad 5 september 2022
Netflix svenska tv-serie "Young royals" prisades nyligen på Kristallengalan. Med en strömningsskatt skulle delar av Netflix vinst från serien gå till att stödja svensk film- och tv-produktion. Arkivbild.
Netflix svenska tv-serie "Young royals" prisades nyligen på Kristallengalan. Med en strömningsskatt skulle delar av Netflix vinst från serien gå till att stödja svensk film- och tv-produktion. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Är det dags för Netflix, HBO Max och de andra strömningsjättarna att börja dela med sig av vinsten för att stödja svensk film- och tv-produktion?

Svenska Filminstitutet, SVT och de regionala filmfonderna vill nu se en statlig utredning kring frågan om en svensk strömningsskatt, rapporterar Kulturnytt.

Annons

Bland riksdagspartierna går åsikterna dock isär. Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna är emot, medan Liberalerna och Sverigedemokraterna tycker att det låter som en bra idé.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har inte tagit ställning.

I flera europeiska länder finns redan skattemodellen, men i till exempel Danmark fick det motsatt effekt då Viaplay och Netflix ställde in produktionen i landet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons