Annons

Rushdie överfallen på scen – skadad i halsen

Författaren Salman Rushdie överfölls på en scen i Chautauqua, nordväst om New York, under fredagen. Han har flugits till sjukhus med en förmodad knivskada i halsen, uppger polisen.
Under fredagskvällen har Rushdie opererats.
Kultur • Publicerad 12 augusti 2022
Scenen där Salman Rushdie överfölls.
Scenen där Salman Rushdie överfölls.Foto: Joshua Goodman/AP/TT
Salman Rushdie. Arkivbild från 2017.
Salman Rushdie. Arkivbild från 2017.Foto: Evan Agostini/AP/TT

Salman Rushdie, som i många år levde med ständigt beskydd, attackerades när han skulle hålla ett föredrag. När han presenterades för publiken rusade en man upp på scenen och överföll författaren.

Delstaten New Yorks guvernör Kathy Hochul säger på en presskonferens att Salman Rushdie var vid liv och fick nödvändig vård.

Annons

Rushdies talesperson Andrew Wylie säger vid 20-tiden, svensk tid, till flera amerikanska medier att "Salman opereras", utan att ge några detaljer. Ännu vid 23-tiden ska operationen pågå, uppger polisen.

Flögs med helikopter

Några hundra personer i publiken blev vittnen till överfallet, ett vittne säger till AP att attacken varade i runt 20 sekunder.

75-årige Rushdie föll till marken och togs omedelbart om hand av ett tiotal personer. Enligt Buffalo News vårdades Rushdie på scenen i fem minuter innan han hjälptes upp och med stöd kunde lämna scenen.

En läkare som hjälpte Rushdie på scenen säger enligt BBC att författaren fick flera sticksår, varav ett var i sidan av halsen, och att Rushdie blödde men var vid liv och inte fick hjärt-lungräddning. Han flögs sedan i väg med helikopter för vård.

Ytterligare en person, den man som presenterade Rushdie, fick huvudskador och vårdas på sjukhus.

Gärningsmannen har frihetsberövats, uppger polisen. På en presskonferens uppger New Yorks delstatspolis att mannen hölls av privatpersoner innan polis kunde gripa honom. Det rör sig om en 24-årig man från New Jersey.

Jesper Bengtsson, som är ordförande i Svenska Pen, säger att han är chockerad över attacken. Han poängterar den betydelse som författaren och medmänniskan Rushdie spelat för utsatta:

– Rushdie spelar en väldigt stor roll för kampen för yttrandefrihet över huvud taget, och därmed för Pen. Hoten mot honom har aldrig upphört, vilket tyvärr det här visar, säger Bengtsson till TT.

– Han har engagerat sig och varit med i flera sammanhang som rör yttrandefriheten. Han var till exempel här i Sverige 1995 när fristadssystemet för hotade författare och kulturarbetare inleddes. Även då symboliserade han behovet att gömma sig under perioder, fortsätter Bengtsson.

Rushdies föreläsning i Chautauqua skulle enligt arrangörerna handla om just fristäder för utsatta författare.

Fatwa mot Rushdie

Annons

Brittisk-indiske Rushdie blev världskänd när hans roman "Satansverserna" utkom hösten 1988. Den berörde delvis profeten Muhammeds liv, vilket väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen. Rushdie hotades till livet, ett hot som fortsatt sedan dess.

Han bor i dag i New York och hans tänkta framträdande var en del av en serie föreläsningar i Chautauqua, vid Lake Erie i nordvästra delen av delstaten New York.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om Rushdies memoar "Joseph Anton".

Fakta: Salman Rushdie

Född 1947 i Bombay, Indien, i en muslimsk familj.

Uppväxt i Storbritannien, utbildad i Cambridge.

Arbetade med reklam innan han fick sitt litterära genombrott med "Midnattsbarnen" 1980. Boken fick flera litterära utmärkelser, bland annat Bookerpriset. Har skrivit 12 romaner, den senaste, "Quichotte", kom 2019.

Han adlades 2007.

Fakta: Salman Rushdie

Salman Rushdies "Satansverserna" brändes och bannlystes i flera länder, däribland i hemlandet Indien.

Den 14 februari 1989 utfärdade Irans andliga ledare, ayatolla Khomeini, en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom.

Ayatollan uttalade orden: "Författaren till Satansverserna, som står i strid med islam, profeten och koranen, och alla andra som är inblandade i utgivningen, döms till döden".

I nio år tvingades Rushdie leva med ständigt beskydd.

Fakta: Salman Rushdie

Fatwa är arabiska för utlåtande eller "svar" och avsåg tidigare en skriftlärds tolkning av hur islams regler uppfattas i vardagen.

Efter hand som den islamiska rättsvetenskapen, fiqh, fått fastare form har betydelsen av en fatwa ökat både för staten och den enskilde.

Därför förekommer fatwor inom finansvärlden, politik och straffrätt.

Den mest ökända fatwan var ayatolla Khomeinis uppmaning till mord på författaren Salman Rushdie för boken "Satansverserna". Fatwan var ett svar på en direkt fråga ställd till honom av en grupp brittiska muslimer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons