Annons

Rysk regissör gripen – "rättfärdigade terrorism"

En domstol i Moskva beordrade på fredagen att gripa teaterregissören Jevgenija Berkovitj – anklagad för att "rättfärdiga terrorism".
Teater • Publicerad 5 maj 2023
Teaterregissören Jevgenija Berkovitj i en domstol i Moskva inför ett förhör på fredagen.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Anklagelserna rör en prisbelönt pjäs om ryska kvinnor som rekryteras online för att gifta sig med radikala islamister i Syrien.

Berkovitj frihetsberövades redan i torsdags tillsammans med dramatikern Svetlana Petrijtjuk. Samma anklagelser riktas mot henne.

Annons

Enligt den regimtrogna ryska nyhetsbyrån RIA Novosti har domstolen beslutat att den 38-åriga Berkovitj ska hållas kvar i häktet till den 4 juli.

Det högsta möjliga straffet för anklagelserna är fängelse upp till sju år.

Fallet har skickat chockvågor genom den ryska kulturvärlden och kommer i en tid då Moskva slår ner mot oliktänkare gällande sitt anfallskrig mot Ukraina.

När Berkovitj leddes in i rättssalen hade omkring 100 personer samlats utanför, inklusive fredspristagaren och pressfrihetsaktivisten Dmitrij Muratov.

Dessutom har minst 2 000 personer skrivit under en namninsamling på nätet till försvar för de två kvinnorna. I petitionen uppmanar man Ryssland att "förfölja mördare i stället för poeter".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons