Annons

Fortsatt respiratorvård för knivhuggne Rushdie

Läget för författaren Salman Rushdie är fortsatt allvarligt efter knivattacken, och han vårdas i respirator.
Den misstänkte gärningsmannen som formellt anklagas för försök till mord alternativt försök till dråp i delstaten New York nekar till brott.
Kultur • Publicerad 13 augusti 2022
En 24-årig man som misstänks för att ha attackerat Salman Rushdie förs bort, samtidigt som Rushdie tas om hand.Foto: AP/TT
Salman Rushdie. Arkivbild.Foto: Rogelio V. Solis/AP/TT

Attacken genomfördes på fredagsförmiddagen, lokal tid, i Chautauqua, långt nordväst i delstaten New York.

Ännu ett dygn efter attacken, då Rushdie knivhöggs i ansikte, hals och mellangärde, uppges läget vara allvarligt för författaren.

Annons

"Salman kommer troligtvis förlora ett öga; nerverna i hans arm är skadade; och hans lever träffad och skadad", sade Rushdies förläggare Andrew Wylie i ett uttalande.

Författaren transporterades i väg med ambulanshelikopter för vård i Erie i Pennsylvania kort efter dådet, där han opererades.

Attentatsmannen nekar

Den 24-årige man som angrep Rushdie och moderatorn vid evenemanget brottades ned av närvarande människor och greps senare av New Yorks delstatspolis. En AP-reporter som befann sig på platsen vittnade om att mannen slog eller stack Rushdie tio till femton gånger innan attacken avbröts.

Mannen anklagades formellt för mordförsök av andra graden (second degree murder) på lördagen. Den misstänkte är från delstaten New Jersey.

När han framträdde i domstol under lördagen sade hans försvarsadvokat att han nekar till brottet. Han kommer dock att hållas häktad fram till en rättegång.

Oklart motiv

Motivet bakom dådet är oklart. Polisen uppger att man fortsatt undersöker om gärningsmannen agerade på egen hand.

Åklagaren Jason Schmidt säger att dådet var planerat, vilket bland annat skulle bevisas av att mannen kom till Chautauqua redan på torsdagen och tog sig in på området med ett förfalskat id-kort.

– Det här var en riktad, oprovocerad, planerad attack mot Rushdie, säger Schmidt.

Biden: Ondskefullt dåd

Rushdie skulle hålla ett tal om USA som en plats för författare och andra konstnärer som lever i exil under hot, och som en plats för att fritt kunna uttrycka sin kreativitet, enligt institutionen.

Moderatorn Ralph Reese skadades i ansiktet under attacken, men kunde senare skrivas ut från sjukhuset. I ett skriftligt uttalande till The New York Times kallar han Rushdie för en av yttrandefrihetens stora försvarare.

Annons

"Det faktum att den här attacken kunde inträffa i USA är ett tecken på de hoten mot författare från många regeringar och många individer och organisationer", skriver han.

Såväl stats- och regeringschefer som kulturarbetare och människorättsaktivister runt om i världen visade sin bestörtning direkt efter dådet, och hyllade Rushdie för sina insatser som författare och försvarare för yttrandefrihet.

På lördagen fördömde USA:s president Joe Biden "det ondskefulla dådet" och hyllade Rushdie för dennes "vägran att låta sig skrämmas eller tystas".

I Iran hyllade flera medier dådet mot Salman Rushdie, liksom bland vissa grupper i Pakistan.

Satansverserna

Salman Rushdies roman "Satansverserna" utkom hösten 1988.

Den berörde delvis profeten Muhammeds liv, vilket väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen.

Den 14 februari 1989 utfärdade Irans dåvarande andliga ledare, ayatolla Khomeini, en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom.

Ayatollan uttalade orden: "Författaren till Satansverserna, som står i strid med islam, profeten och koranen, och alla andra som är inblandade i utgivningen, döms till döden".

I nio år tvingades Rushdie leva med ständigt beskydd.

Satansverserna

Född 1947 i Bombay, Indien, i en muslimsk familj.

Uppväxt i Storbritannien, utbildad i Cambridge.

Arbetade med reklam innan han fick sitt litterära genombrott med "Midnattsbarnen" 1980. Boken fick flera litterära utmärkelser, bland annat Bookerpriset. Har skrivit tolv romaner, den senaste, "Quichotte", kom 2019, samt en novellsamling, två barnböcker och facklitteratur.

Han är amerikansk medborgare sedan 2016 och bor i New York.

Hans tänkta framträdande var en del av en serie föreläsningar i Chautauqua, vid Lake Erie i nordvästra delen av delstaten New York

Han adlades 2007.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons