Annons

Rushdie toppar boklistor efter attacken

Salman Rushdies roman "Satansverserna" har flugit upp på bokhandlares topplistor efter fredagens knivattack på författaren vid ett evenemang i Chautauqua i delstaten New York.
Kultur • Publicerad 13 augusti 2022
"Satansverserna" toppar flera bokhandlares listor efter fredagens attack på författaren Salman Rushdie.
"Satansverserna" toppar flera bokhandlares listor efter fredagens attack på författaren Salman Rushdie.Foto: AP/TT

Olika versioner av boken håller under lördagen första, andra och tredje plats på Amazons lista över vilka böcker som ökat mest i försäljning, rapporterar AFP. På fjärde och femte plats finns två versioner av Rushdies roman "Midnattsbarnen", med vilken författaren fick sitt litterära genombrott 1980.

Också i Sverige syns en liknande effekt efter fredagens våldsdåd. "Satansverserna" toppar på lördagen både den allmänna topplistan och pocketlistan på Adlibris.

Annons

"Satansverserna", som delvis berör profeten Muhammeds liv, väckte ramaskri inom delar av den muslimska världen när den utkom hösten 1988. Den 14 februari 1989 utfärdade Irans dåvarande andliga ledare, ayatolla Khomeini, en fatwa mot Salman Rushdie och prispengar för den som dödade honom. Som en konsekvens av det tvingades Rushdie leva med ständigt beskydd under nio år.

En 24-årig man som brottades ned på platsen är gripen misstänkt för mordförsök på författaren. Han förnekar brott och något motiv har ännu inte framkommit.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons