Annons

Roald Dahls familj ber om ursäkt för judehat

Roald Dahls familj ber om ursäkt för den antisemitism som författaren gav uttryck för under sin levnad.
Litteratur • Publicerad 7 december 2020
Roald Dahl fotograferad 1989.
Roald Dahl fotograferad 1989.Foto: Inge Gjellesvik/NTB/TT

Familjens ursäkt har publicerats på författarens officiella hemsida, skriver The Guardian.

Den brittiske författaren och norskättlingen dog 1990 och är känd för böcker som "Kalle och chokladfabriken" och "Den fantastiska räven". I skuggan av sitt skrivande uttalade han dock flera gånger antisemitiska åsikter.

Annons

The Guardian refererar bland annat vad Dahl sade i en intervju 1983 med den brittiska tidskriften New Statesman: "Det finns ett drag i den judiska karaktären som provocerar fram fientlighet, kanske är det ett slags brist på generositet mot icke-judar".

"Dessa fördomsfulla yttranden är obegripliga för oss och står i kontrast till den man vi kände och de värderingar som finns i hjärtat av Roald Dahls berättelser, som har gjort ett positivt avtryck på generationer av unga människor", skriver familjen och Roald Dahl Store Company.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons