Annons

Resa i läsfåtöljen: "Jorden runt på 80 dagar"

I Jules Vernes romaner kan man följa med till månen, havsdjupen och jordens medelpunkt – och jorden runt.
"Jorden runt på 80 dagar" brukar kallas världens mest lästa reseskildring. Men hur realistiskt var det att 1872 runda klotet på mindre är tre månader?
Litteratur • Publicerad 6 juli 2020
"Jorden runt på 80 dagar" har blivit film många gånger, bland annat en Oscarsbelönad version från 1956, där David Niven spelade Phileas Fogg och Shirley Maclaine gjorde rollen som prinsessan Aouda. Arkivbild.
"Jorden runt på 80 dagar" har blivit film många gånger, bland annat en Oscarsbelönad version från 1956, där David Niven spelade Phileas Fogg och Shirley Maclaine gjorde rollen som prinsessan Aouda. Arkivbild.Foto: AP/TT

Phileas Fogg, tvättäkta brittisk gentleman, modig men inte dumdristig, slår vad om att det är fullt möjligt att resa jorden runt på 80 dagar. Han packar ett par skjortor och tre par strumpor, och lämnar London med sin betjänt Passepartout.

Året är 1872 och det brittiska imperiet breder ut sig över världen. Fogg reser genom flertalet av imperiets territorier, bland annat Indien och Hongkong, men liksom Jules Verne är han ambivalent till kolonialismen.

Annons

– Verne var kritisk till ekonomisk exploatering. Samtidigt tyckte han att kolonialismen kunde representera ett framsteg för vetenskapen. Resan i boken möjliggörs, på något sätt, av den brittiska "världen" och dess nätverk av handel, säger Kai Mikkonen, blivande professor i litteraturvetenskap vid Helsingfors universitet, som har forskat om Verne, och tillägger:

– Men man måste också minnas att en av hans mest bemärkta figurer, kapten Nemo, är en anti-kolonialistisk rebell, en indisk prins.

Konkurrerade med riktiga reseskildringar

Jules Verne började sin författarbana med att skriva riktiga reseskildringar. Dess struktur, märkte han när han sedan började skriva romaner, erbjöd en smidig form för äventyr och berättelse.

– Därför handlar hans romaner ofta om resor. Dessutom var genren ett ypperligt medel för honom att koppla ihop fiktion med sina kunskaper i geografi och historia – och med science fiction. Han gjorde grundlig research inför sina böcker. Han läste fackböcker av olika slag, inklusive geografi, historia och antropologi. Hans romaner konkurrerade med riktiga reseskildringar.

TT: Hur realistiskt var det att 1872 resa jorden runt på 80 dagar?

– Ganska realistiskt, även om det än så länge var omöjligt. Verne var intresserad av saker som ännu inte var möjliga – men som skulle vara det i en nära framtiden.

Fakta: "Jorden runt på 80 dagar"

Utkom 1873, flerfaldigt filmatiserad och många gånger översatt till svenska.

Skrevs av den franske författaren Jules Verne (1828–1905), känd för sina många äventyrsböcker som inte sällan handlar om allehanda möjliga och omöjliga resor, bland annat "En världsomsegling under havet" (första delen i en trilogi om kapten Nemo), "Till jordens medelpunkt", "Från jorden till månen" och många, många fler.

1870, några år innan boken kom ut, hade en amerikansk excentriker, George Train, rest runt jorden på 80 dagar – men då räknade man bara resdagar.

I dag går det att flyga jorden runt på ett par, tre dagar. Men då får man garanterat inte vara med om lika många äventyr som Fogg och Passepartout.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons