Annons

Rep visar vägen i slingande bilderbok

Bilder som först broderades innan de sattes samman till en berättelse i en bok. De skildrar hur en avskuren flicka anträder en väg.
Bilderbok • Publicerad 17 oktober 2020
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Efter stormen

Bilderbok

Text, bild: Ida-Lovisa Rudolfsson

Förlag: Mirando bok

Ett rep slingrar sig genom skogen på den ö där Sam är isolerad. Hon tar tag i tåten, följer dess vindlingar och hittar oavsiktligt en väg ut, eller bort. Det blir en trevande saga med ett avrundat slut.

Förloppet liknar på sätt och vis den arbetsprocess som textilkonstnären Ida-Lovisa Rudolfsson (f. 1979) använt för att skapa bilderboken i fråga. Originalbilderna är nämligen broderade, med moulinegarn på gamla lakan.

Annons

Redan i sitt magisterarbete 2010 var berättandet framträdande i hennes konst. Debuten som bilderboksskapare är därför logisk, samt mycket lyckad därtill.

”Den känsla av ensamhet som huvudpersonen uttrycker är både abstrakt och konkret.”

Rent stämningsmässigt råder en ödslig och gåtfull atmosfär på ön. Miljöteckningen växlar mellan det öppna kustlandskapet och en förtätad, ålderstigen skogsvärld. En viss statisk stelhet mjukas upp av precis sirlighet när det kommer till detaljer.

Den känsla av ensamhet som huvudpersonen uttrycker är både abstrakt och konkret. Sam är allena på ön, endast en kråka gör ett kort gästspel i hennes vardag. Mystiken är tät och ger förloppet en metafysisk ram.

Redan i bokform öppnar bilderna upp för stimulerande vyer. Men mot slutet av november kommer de verk som ligger till grund för ”Efter stormen” att visas i Konsthallen i Trollhättan. Därmed får de en egen bas som lär stärka dem ytterligare.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons