Annons

Rekordpublik för Vermeer i Amsterdam

Konst • Publicerad 5 juni 2023
Den världsberömda "Flicka med pärlörhänge" ingick i Rijksmuseums stora Vermeer-utställning. Arkivbild.
Den världsberömda "Flicka med pärlörhänge" ingick i Rijksmuseums stora Vermeer-utställning. Arkivbild.Foto: Peter Dejong/AP/TT

Sedan 10 februari har köerna ringlat sig till Rijksmuseum i Amsterdam som visat den största Vermeer-utställningen som gjorts. Sammanlagt 650 000 personer från 113 länder har sett den nu avslutade utställningen som också beskrivs som museets mest framgångsrika – och detta trots att man hade satt en gräns för hur många som fick se den samtidigt.

Sammanlagt visades 28 målningar av den nederländske 1600-talsmålaren Johannes Vermeer, vars motiv brukar beskrivas som "vardagliga". Bland dessa finns exempelvis "Mjölkjungfrun" och "Kopplerskan". Målningarna hade lånats in från konsthallar och privata samlingar i bland annat USA och Japan.

För den som missade utställningen är det dock inte helt kört: sex av målningarna visas även efter 7 juni: Rijksmuseums fyra egna Vermeermålningar har fram till 10 oktober sällskap med ytterligare två: "Flickan i den röda hatten" och "Ung kvinna vid spinetten".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons