Annons

Rekordpriser för modern konst

Konst • Publicerad 13 maj 2021
Erik Olsons ”Carré Rouge (Röd kvadrat)”. Pressbild.
Erik Olsons ”Carré Rouge (Röd kvadrat)”. Pressbild.Foto: Bukowskis

Auktionshuset Bukowskis har under två av vårens tre så kallade Fine Art-auktioner sålt konst och design för totalt 143,5 miljoner kronor, med sammanlagt 17 miljonnoteringar. Av dem har hela 14 skett i kategorin för modern konst.

Bland annat såldes Jan Torsten Ahlstrands samling och flera danska surrealister. Det blev också ett nytt världsrekord för Erik Olson, vars ”Carré Rouge (Röd kvadrat)”, klubbades för 8,4 miljoner. En rekordförsäljningen blev det också för en konstnär som representerar skandinaviskt avantgarde, Waldemar Lorentzon, vars ”Tennisspelaren”, gick för 3,8 miljoner.

"Roligt också att nordiska konstnärer såsom Vilhelm Lundström och Richard Mortensen var starkt eftertraktade samt att slutpriserna för samlingen 'En samling danska surrealister' var sensationella och visar att fina, personliga samlingar fortsatt är starkt efterfrågade på marknaden, säger Amanda Wahrgren, specialist på modern konst, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons