Annons

Regionerna får mer pengar till kulturen

Kulturrådet ger 195 miljoner kronor som en tillfällig förstärkning till regional kulturverksamhet under 2021.
Kultur • Publicerad 1 juni 2021
Friluftsmuseet Jamtli i Östersund tilldelas 28 miljoner kronor i ett riktat stöd. Arkivbild.
Friluftsmuseet Jamtli i Östersund tilldelas 28 miljoner kronor i ett riktat stöd. Arkivbild.Foto: Jamtli

Av 195 miljoner går drygt 150 miljoner kronor till en generell förstärkning av de regionala verksamhetsbidragen. Det motsvarar elva procent av regionernas tidigare bidrag.

Förstärkningen handlar dels om utveckling och omställning för digitala satsningar, kompetensutveckling och anpassning till mindre publikgrupper, dels särskilda insatser som innebär ökade utgifter på grund av att ordinarie verksamhet ställts in eller skjutits fram med anledning av pandemin.

Annons

Fyra regioner beviljas 28 miljoner kronor riktade till verksamheter med extraordinära ekonomiska behov. Det gäller Gotland för Gotlands museum, Jämtland/Härjedalen för Jamtli, Värmland för Västanå teater och region Örebro för Opera på Skäret.

I Stockholm får åtta verksamheter 16,7 miljoner kronor. Några av dem är Kulturhuset Stadsteatern, Cirkus Cirkör, Folkoperan, Grafikens hus och Stockholms läns museum.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons