Annons

Regeringen utreder krisskyddet för kulturarv

Kultur • Publicerad 10 augusti 2023
Konstverk ska skyddas i händelse av krig. Arkivbild.
Konstverk ska skyddas i händelse av krig. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Riksantikvarieämbetet presenterade på torsdagen sitt uppdrag att redovisa förutsättningarna för att inrätta ett nationellt kulturskyddsråd i händelse av kris eller krig.

Utgångspunkterna för uppdraget var att ett kulturskyddsråd ska verka för att kulturarvssektorn är rustad för att skydda kulturarvet, samt att det finns en god beredskap för att kunna upprätthålla verksamhet vid höjd beredskap eller krig.

Annons

De delar av kulturarvet som kan behöva flyttas till säker plats, så kallad undanförsel, betonas som en svårlöst uppgift som behöver prioriteras. Exempel är arkivhandlingar, böcker, konstverk och natur- och kulturhistoriska föremål.

I uppdraget, som redovisades för regeringen, framkommer också behov av information och kompetenshöjande åtgärder som stöd i beredskapsplaneringen.

Rättat: I en tidigare version uppgavs att uppdraget inte redovisats ännu.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons