Annons

Rättighetskonflikt stoppar danska produktioner

Omkring 1 900 personer inom den danska film- och tv-branschen oroas över en rättighetskonflikt som de anser riskerar att ödelägga hela branschen i landet.
Nöje • Publicerad 12 oktober 2022
Danska skådespelerskan Paprika Steen är en av dem som oroas över utvecklingsstoppet. Arkivbild.
Danska skådespelerskan Paprika Steen är en av dem som oroas över utvecklingsstoppet. Arkivbild.Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Dansk film- och tvserieproduktion har nått stora internationella framgångar. Men nu är branschen under hot, sedan en konflikt om rättigheter blossat upp.

Konflikten handlar om i fall danska filmskapare ska få bättre betalt från strömningstjänsterna när deras serier visas för en större publik. Bråket har gjort att strömningsbolag som Netflix, Viaplay och TV2 Play infört ett stopp för utvecklingen av nya dramaproduktioner i Danmark.

Annons

Nu har 1 900 branschpersoner, däribland profiler som skådespelarna Paprika Steen, Birgitte Hjort Sørensen och Søren Malling, skrivit under ett upprop i hopp om att lösa tvisten, enligt Politiken.

Branschen står inför en "kastrofal situation", varnar de undertecknande.

"Vi behöver att ni sätter fart på förhandlingarna med strömningstjänsterna nu. Faktum är att de internationella strömningsbolagen klarar sig utan Danmark" står det i uppmaningen som riktats till organisationen Create Danmark, som försöker att förhandla fram ett nytt avtal med strömningsföretagen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons