Annons

Rasism och sexism i fokus på Oscarsmuseet

Oscarsmuseet i Los Angeles har tampats med förseningar, men ska öppna i september om allt går enligt planerna. Museet ska bland annat ta upp Oscarsgalans "problematiska historia", från rasismen i "Borta med vinden" till senare års kritik kring bristen på mångfald bland nomineringarna.
Film • Publicerad 11 mars 2021
Ett Oscarsmuseum öppnar i Los Angeles i september. Arkivbild, del av filmaffischen till "Borta med vinden".
Ett Oscarsmuseum öppnar i Los Angeles i september. Arkivbild, del av filmaffischen till "Borta med vinden".Foto: Metro Goldwyn Mayer/TT

– Vi vill inte undvika att ta upp filmer och rörelser som besökare kan tycka är obekväma. Vi vill konfrontera dem och visa dem i sin kontext, genom alla museets utställningar, säger museets direktör Bill Kramer till AFP.

Bland händelserna som tas upp finns Oscarsakademiens behandling av Hattie McDaniel, den första svarta kvinnan att tilldelas en Oscar. Hon fick sitta vid ett separat bord under ceremonin, långt bort från sina konkurrenter i kategorin för bästa kvinnliga biroll. Även skådespelaren Sacheen Littlefeather, som tog emot Marlon Brandos Oscar 1973 i protest mot Hollywoods bild av den amerikanska ursprungsbefolkningen, kommer att uppmärksammas.

På museets yta om 15 000 kvadratmeter ställs förstås också filmhistoriska artefakter ut, allt från föremål som Judy Garlands skor från "Trollkarlen från Oz" till superhjältedräkter som burits av huvudrollsinnehavarna i "Black panther". Spike Lee och Pedro Almodóvar blir de första regissörerna som blir kuratorer för museets del för temporära utställningar om enskilda filmskapare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons