Annons

Punkikonen tävlar om plats i Eurovision

Punklegendaren John Lydon tävlar med sitt band Public Image Ltd om en plats i årets Eurovision song contest för Irlands räkning, rapporterar brittiska medier.
Musik • Publicerad 9 januari 2023
John Lydon och hans Public Image Ltd tävlar för att få representera Irland i Eurovision Song Contest. Arkivbild.
John Lydon och hans Public Image Ltd tävlar för att få representera Irland i Eurovision Song Contest. Arkivbild.Foto: Brent N. Clarke/AP/TT

Lydon blev under sitt alias Johnny Rotten känd som en av förgrundsfigurerna i Sex Pistols, ett av punkhistoriens mest inflytelserika band. Efter att gruppen splittrats bildade han i stället Public Image Ltd i slutet av 1970-talet, som efter ett längre uppehåll plockade upp instrumenten igen 2009.

Bandet deltar med låten "Hawaii", som av Lydon beskrivs som en hyllning till hans Alzheimers-drabbade fru.

Annons

"Den här tillägnas alla som går igenom svåra tider på livets resa tillsammans med den person man bryr sig mest om", säger 66-åringen i ett uttalande, enligt The Guardian.

Den 3 februari kommer Public Image Ltd ställa sig på scen och tävla mot de andra irländska bidragen om att få representera landet i årets Eurovison-spektakel, som hålls i Liverpool i maj.

Irland är med sina totalt sju vinster och 18 topp fem-placeringar det mest framgångsrika landet i musiktävlingens historia.

På senare år har det dock gått betydligt knackigare. Senaste gången man lyckades kvalificera sig för finalen var 2018, då Ryan O’Shaughnessy slutade på 16:e plats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons