Annons

Pulitzerpriset för roman om USA:s urfolk

Den amerikanska författaren Louise Erdrich får årets Pulitzerpriserpris i kategorin fiktion för sin roman "The night watchman" (Nattväktaren).
Litteratur • Publicerad 13 juni 2021
Louise Erdrich, här i sin bokhandel BirchBark Books i Minneapolis, får årets Pulitzerpris för sin roman "The night watchman". Arkivbild.
Louise Erdrich, här i sin bokhandel BirchBark Books i Minneapolis, får årets Pulitzerpris för sin roman "The night watchman". Arkivbild.Foto: Dawn Villella/AP/TT

Berättelsen utspelas på 1950-talet och handlar om behandlingen av USA:s ursprungsbefolkning. En av huvudpersonerna, Thomas Wazhashk, jobbar som väktare vid en fabrik nära Turtle Mountain-reservatet i North Dakota och inser att det lagförslag om "frigörelse" som är på väg till kongressen i stället innebär att urfolken fråntas sina rättigheter.

"En majestätisk, polyfon roman om ett samhälles ansträngningar att stoppa den föreslagna förflyttningen och elimineringen av flera infödda amerikanska stammar under 1950-talet, framställd med talang och fantasi", framhåller juryn.

Annons

Erdrich är född 1954, bor i Minnesota och har tidigare även tilldelats National Book Award. Hon är själv medlem i reservatet Turtle Mountain band of Chippewa där hennes farfar en gång var stamordförande. Hon driver också en fristående bokhandel, Birchbark Books, i Minneapolis.

Flera av hennes tidigare romaner finns översatta till svenska, bland annat "Bingopalatset" (1994).

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons