Annons

Popkonstnär blev starkt politisk

Konst • Publicerad 4 november 2020
2010 visade Moderna Museet i Stockholm Ed Ruschas måleri. Sju år senare målade han den sönderslitna amerikanska flaggan.Foto: Johan Engman/TT

De amerikaner som hade sin vallokal på Brooklyn Museum, New York, kunde samtidigt som de röstade se den amerikanske konstnären Ed Ruschas stora målning av en svårt söndersliten amerikansk flagga mot mörk bakgrund.

Målningen, "Our flag", gjorde Ruscha 2017 och på beställning av den numera pensionerade musikproducenten och konstsamlaren Jimmie Iovine. Ruscha, en av popkonstens frontfigurer, är mest känd för sina målade collage med ord och fraser. På ålderns höst har han dock blivit politisk, skriver Artnet.

Annons

Ruscha var 80 år när han gjorde målningen av den trasiga flaggan. I en intervju med konstsajten berättar han att hade ett citat av författaren Mark Twain i bakhuvudet:

– Jag tänkte att vi borde låta Mark Twain tala för oss när han sade: "politiker och blöjor måste bytas ofta, och av samma anledning".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons