Annons

Polisen stoppar Aldestams kräftskiva med Danny

Ölandsarrangören Pelle Aldestam skulle ha en privat kräftskiva med Danny Saucedo som underhållning på fredag.
Den blir inte av – polisen stoppar tillställningen.
Öland • Publicerad 11 augusti 2020

Turerna har varit många och snåriga. Det började med att polisen i Piteå stoppade en middagsshow för 250 personer med Danny Saucedo på Pite Havsbad, för att det ansågs att det var Danny som var lockelsen, inte middagen, och därmed blev det en allmän sammankomst.

Det gjorde att Pelle Aldestam, som hade ett arrangemang med samma upplägg – Danny och middag – på Vida museum, valde att självmant blåsa av evenemanget, då han utgick från att polisen i Kalmar skulle komma till samma slutsats.

Annons

Aldestams nästa drag var att ordna en privat kräftskiva med underhållning av Danny Saucedo på Hotell Borgholm – för sina Facebookvänner. Publiktaket var satt till 100 personer.

Kräftskivan skulle dessutom streamas för den som ville titta.

– Det blir en privat kväll för mina Facebookvänner, jag har ungefär 1 300 stycken Faceboookvänner, och vem som helst få bli min Facebookvän, jag tycker om att ha många vänner. Det är bara att skicka en vänförfrågan, sa Aldestam i Barometern-OT förra veckan.

Han sa också att han fått klartecken från den lokala polisen i Borgholm.

Nu kommer nästa twist – polisen stoppar kräftskivan.

När Barometern-OT når Pelle Aldestam bekräftar han.

– Det stämmer, arrangemanget är avblåst. Jag har fått ett samtal från polisen, att de ser det här som en allmän sammankomst. Det är inte polisen i Kalmar som tagit beslutet, utan polisregion syd i Malmö.

Vilka var polisens argument?

– Att jag i tidningen hade uppmanat folk att bli vän med mig på Facebook och sagt att ”jag gillar att ha många Facebookvänner”. Hade jag gjort en ”vanlig inbjudan”, vad nu det är, hade det inte varit några problem. Dessutom fick jag frågan: ”Brukar man streama en privat tillställning?”.

Hur många fler Facebookvänner har du nu jämfört med före tidningsartikeln?

Annons

– Kanske tio. Det är ytterst marginellt. Nästan alla som köpt biljett är jag bekant med. Nu är alltså frågan: ”Behöver jag känna alla mina vänner på Facebook”?.

Danny Saucedo.
Danny Saucedo.Foto: Janerik Henriksson/TT

Nöjet har varit i kontakt med personer som skulle ha gått på kräftskivan, men som nu har meddelats att den inte blir av på grund av polisens bedömning.

– Jag och min man skulle ha gått, vi hade bokat rum på Hotell Borgholm. Det finns ingen logik i den här bedömningen. Det är ju ett slutet sällskap. Hade de haft en lokal trubadur hade det inte varit några problem att ta in 200 gäster som hotellet får ta in, men bara för att det är en känd artist så stoppas det. Blir man sjukare av att se en känd artist? säger Camilla Holmbäck, som bor på Öland, med illa dold ironi i rösten.

Känner du och Pelle Aldestam varandra?

– Ja, på Facebook. Jag har följt och besökt Kackelstugan genom åren och vi är Facebookvänner.

Vad känner du nu?

– Att jag är väldigt besviken över att det ställs in. Det skulle bli sommarens höjdpunkt för oss. Det är väldigt märkligt att de gör så här, när han har fått tillstånd av den lokala polisen att ha kräftskivan, säger Camilla Holmbäck.

Pelle Aldestam
Pelle AldestamFoto: Mats Holmertz

Efter beskedet om kräftskivan väljer Pelle Aldestam även att blåsa av helgens planerade Ölandskonsert med Sophie Zelmani. Den kommer i stället arrangeras senare under året.

Pelle Aldestam vill inte uttala sig om hur han långsiktigt ser på sitt framtida engagemang i livescener och som arrangör, men att situationen tär på honom.

– Just nu säger jag: hej då, kultur. Jag orkar helt enkelt inte mer. Jag har verkligen gjort allt, då menar jag a-l-l-t, för att får livemusiken att leva. Men jag orkar inte mer och jag absolut inte råd. Min stora drivkraft är att kreativt hitta lösningar, jag är av åsikten att krisen är kreativitetens moder. Men inte längre. Det här blev spiken i kistan, helt enkelt.

LÄS MER:

Christian GustafssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons