Annons

Petra Marklund spänd på annorlunda allsång

Sist ut i "Allsång på Skansen" är programmets före detta programledare Petra Marklund. Efter en turbulent tid är hon tillbaka med musik "utan krusiduller".
Tv • Publicerad 10 augusti 2020
"Man får en nerv när saker och ting är på ett annorlunda sätt", säger Petra Marklund om att uppträda utan publik i "Allsång på Skansen". Arkivbild.
"Man får en nerv när saker och ting är på ett annorlunda sätt", säger Petra Marklund om att uppträda utan publik i "Allsång på Skansen". Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
"Nu släpper jag bara musik som jag känner för till tusen procent", säger "Allsång på Skansen"-aktuella Petra Marklund. Arkivbild.
"Nu släpper jag bara musik som jag känner för till tusen procent", säger "Allsång på Skansen"-aktuella Petra Marklund. Arkivbild.Foto: Karl Melander/TT
I år har "Allsång på Skansen" spelats in utan publik. Arkivbild.
I år har "Allsång på Skansen" spelats in utan publik. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT
Sanna Nielsen har varit programledare för "Allsång på Skansen" sedan 2016. Arkivbild.
Sanna Nielsen har varit programledare för "Allsång på Skansen" sedan 2016. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Petra Marklund är en veteran i "Allsång på Skansen"-sammanhang. Under sina 20 år som artist, först som September, sedan under sitt eget namn, har hon både medverkat och hållit i programmet. Årets allsångsupplägg är långt ifrån det hon är van vid, men enligt Petra Marklund är det inte nödvändigtvis av ondo.

– Jag kommer absolut att sakna publiken, men också fokusera på och uppskatta det som situationen har att bidra med, säger hon. Man får en nerv när saker och ting är på ett annorlunda sätt. Att fånga den nerven är hela grejen med ett framträdande, så det känns spännande.

Turbulent tid

Annons

Sedan Petra Marklund senast släppte musik, för fyra år sedan, har hon gått igenom vad hon själv beskriver som "en turbulent tid". Hon har blivit mamma, och i samma veva blivit mer medveten om hur världen runt omkring henne påverkas av till exempel klimatförändringar.

– Det var tungt för mig att samtidigt som jag fick en bebis få veta att om vi inte gör något nu så finns det typ ingen framtid, säger hon.

Det är tankar och ett känsloläge som hon menar präglar den musik som hon gör och vill göra i dag. Tidigare i sommar släppte hon singeln "Djur", i höst kommer en ep och sedan väntar ett album.

– Jag har skrivit av mig och känner mig faktiskt lite lättare, säger hon.

Om hon tidigare kunde anpassa sig efter klassiska "poplåtsformler", är musiken nu mer existentiell och kraftfull, menar Petra Marklund. Dessutom har hon hämtat inspiration från för henne oväntade håll, som Leonard Cohen, Emil Jensen och Thåström.

– Nu släpper jag bara musik som jag känner för till tusen procent. Den har inga krusiduller, utan är "precis så här känner jag".

Avslutar säsongen

Tillsammans med bland andra Petter och Helen Sjöholm är Petra Marklund en av de artister som avslutar årets annorlunda säsong av "Allsång på Skansen".

TT: Kommer du att kunna förvalta den uppgiften?

– Ja, det tror jag. Låten som jag ska sjunga handlar om att vi borde slå våra huvuden ihop, om att vi är ett kraftverk tillsammans. Den är peppig och har bra energi och det känns som att den kan smälta in fint i ett sista program.

Fakta: Årets allsångsartister

Program 1, 23/6: Agnes, The Mamas, Jill Johnson & Robin Stjernberg, Newkid

Program 2, 30/6: Miss Li, Anna Bergendahl, Måns Zelmerlöw, Erik Lundin

Program 3, 7/7: Darin, Dotter, Amanda Ginsburg, Nisse Hellberg

Program 4, 14/7: Mando Diao, Anis Don Demina, Zikai, Myra Granberg

Program 5, 21/7: Daniel Adams-Ray, The Boppers, Peg Parnevik, Blenda

Program 6, 28/7: Eva Dahlgren, Rickard Söderberg, Estraden, Gee Dixon, Shirley Clamp

Program 7, 4/8: Lena Philipsson, Victor Leksell, Bengan & Allan Jansson, Merit Hemmingson

Allsångsscenen är din, 4/8: Lena Philipsson

Program 8, 11/8: Petter, Helen Sjöholm, Petra Marklund

Programledare är Sanna Nielsen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons