Annons

Pestsaga med tsunami av råttor

Franska Asobo spänner den tekniska bågen i andra delen av medeltidsdramat "A plague tale". 300 000 råttor går till attack på skärmen – samtidigt.
Spel • Publicerad 2 oktober 2022
Amicia är mer kapabel, men våldet påverkar relationen till hennes lillebror. Pressbild.
Amicia är mer kapabel, men våldet påverkar relationen till hennes lillebror. Pressbild.Foto: Asobo
Råttorna är tillbaka i mängder när farsotssagan "A plague tale" fortsätter. Pressbild.
Råttorna är tillbaka i mängder när farsotssagan "A plague tale" fortsätter. Pressbild.Foto: Asobo
Pressen att följa upp ett framgångsrikt spel är en ny upplevelse för Asobo, men å andra sidan så är de nu mer erfarna som utvecklare. "Det var mer bekvämt på det sättet, för allt var inte outforskat territorium", säger speldesignern Kevin Choteau. Pressbild.
Pressen att följa upp ett framgångsrikt spel är en ny upplevelse för Asobo, men å andra sidan så är de nu mer erfarna som utvecklare. "Det var mer bekvämt på det sättet, för allt var inte outforskat territorium", säger speldesignern Kevin Choteau. Pressbild.Foto: Asobo
En flodvåg av råttor slår mot en slottsväg i "A plague tale: Requiem". Pressbild.
En flodvåg av råttor slår mot en slottsväg i "A plague tale: Requiem". Pressbild.Foto: Asobo
Det är ljusare och mer färger i "Requiem" jämfört med föregångaren, men berättelsen är lika mörk. Pressbild.
Det är ljusare och mer färger i "Requiem" jämfört med föregångaren, men berättelsen är lika mörk. Pressbild.Foto: Asobo

I 2019 års "A plague tale: Innocence" följde spelarna tonåringen Amicia och hennes sjuke lillebror Hugo genom den medeltida, franska landsbygden, härjad av krig och farsoter.

Spelet blev en miljonsäljare och nominerades till en hel del priser. Framgångarna kom som en överraskning för skaparna, franska Asobo.

Annons

– Helt klart. Vi gjorde vår egna lilla grej här i Bordeaux, ingen hade några förväntningar på oss och vårt spel. Och att se det känslomässiga svaret var oväntat, säger Kevin Choteau och visar med en gest med händerna att mottagandet var överväldigande.

En del av framgångarna kan förklaras med den starka relationen mellan syskonen som växte fram under berättelsens gång. Något annat som stack ut var de mängder med råttor som befolkade spelet, som både orsakade problem och möjligheter för Amicia och Hugo. Asobo var stolta över att då pressa in några tusen av de farliga gnagarna på skärmen samtidigt.

Råttor pressar tekniken

När det blev dags för uppföljaren "Requiem" snäppte studion upp ambitionerna rejält.

– Vi vet att vi kallas för "råttspelet". Råttorna är vår huvudidentitet och vi har jobbat mycket på dem. Med hjälp av kraften i den nya (konsol)generationen har vi ökat antalet från 5 000 i det första till 300 000. Det är najs, säger Choteau och fortsätter:

– Du kommer att möta en tsunami av råttor som förstör städer, som du inte ens kan stoppa med ljuset från eld. Det är mycket mer imponerande och katastrofalt än i det första spelet. De är aggressivare, smartare – vi har lagt ned mycket jobb på dem.

Råttambitionerna är också orsaken till att spelet inte släpps till PS4 och Xbox One.

– Vi hade fått skala ned det så mycket, så det var inget snack om saken, förklarar han,

Huvudpersonerna har lämnat vinterns Bordeauxregion för ett somrigt Provence. De blommiga och färggranna miljöerna kontrasterar mot den mörka berättelsen, enligt Choteau.

– Vi utforskar lite mer av Medelhavskusten. Här finns mer av det bysantinska, moriska och spanska. Det är en mix av kulturer som är intressant för att det blir en annan medeltida skildring.

Våldets påverkan

Framgångarna med "Innocence" till trots fanns det en del saker som spelarna inte var nöjda med. Ofta fanns exempelvis bara ett sätt att lösa problemen och ta sig vidare, vilket upplevdes som begränsande. Det har Asobo tagit till sig av och nu öppnat för fler möjligheter. Amicia kan välja att smyga eller ta till våld, Hugos krafter och kopplingar till råttorna fortsätter att utvecklas.

Annons

Men kärnan i "Requiem" är berättelsen, och framför allt relationen mellan Amicia och Hugo. De två lämnade oskulden bakom sig i och med förra spelet. I uppföljaren utforskas hur våldet de upplevt och åsamkat andra påverkar dem.

– Händelserna i det första spelet har gjort deras band starkare, eftersom de har gått igenom så mycket. Deras relation är väldig stark, men också förödande. Ett huvudtema i spelet är hur långt du är beredd att gå för den du älskar, hur många är du beredd att döda?

Fakta: "A plague tale"

"A plague tale" är ett actionäventyrsserie i tredjepersonsvy (kameran bakom huvudpersonen) som handlar om syskonen Amicia och Hugo de Rune i 1300-talets Frankrike. Första spelet "Innocence" släpptes 2019, och uppföljaren "Requiem" släpps till pc, Playstation 5 och Xbox Series den 18 oktober.

Bakom utvecklingen står franska Asobo, som tidigare hjälpt till med bland annat "The crew" och "Microsoft flight simulator". Utgivare är Focus Entertainment.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons