Annons

"Pelle Svanslös" dubbas till älvdalska

Film • Publicerad 11 november 2021
"Pelle Svanslös" dubbas till älvdalska. Pressbild.
"Pelle Svanslös" dubbas till älvdalska. Pressbild.Foto: SF Studios

Filmen om Pelle Svanslös ska dubbas till älvdalska. Projektet "Wilum og Bellum", som ska utveckla, bevara och revitalisera det älvdalska språket bland framför allt barn och unga, drivs av Älvdalens kommun som nu har slutit avtal med SF Studios om att dubba filmen från 2020.

"Det kommer att bli mycket jobb men vi tycker det känns som en fantastisk möjlighet att finnas där barn och ungdomar rör sig och väcka intresse för vårt språk. Därför känns Pellefilmen helt perfekt", säger projektledaren Ing-Marie Bergman i ett pressmeddelande.

Annons

Sagogränd, som förvaltar rättigheterna till Pelle Svanslös, är positiva till projektet.

"Barn i generationer har fått en relation till Pelle och hans vänner och kan man på det här sättet inkludera älvdalsktalande barn är det en stor vinst. Pelles värderingar om allas lika värde oavsett språk känns såklart relevant och något vi självklart står bakom", säger Sagogränds vd Mats Fromme i ett pressmeddelande.

Älvdalska talas av några tusen personer i norra Dalarna och förgrenar sig från fornnordiskan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons