Annons

Pastellens guldålder till Nationalmuseum

Konst • Publicerad 7 september 2022
Maurice Quentin de La Tours "Porträtt av okänd kvinna, tidigare kallad Madame Masse", från mitten av 1700-talet. Arkivbild.
Maurice Quentin de La Tours "Porträtt av okänd kvinna, tidigare kallad Madame Masse", från mitten av 1700-talet. Arkivbild.Foto: Anna Danielsson/Nationalmuseum

Nationalmuseum förvärvar konst från pastellmåleriets guldålder i 1700-talets Frankrike, med verk av konstnärerna Maurice Quentin de La Tour, Henry-Pierre Danloux och Joseph Boze.

"Nationalmuseum är glada att kunna förvärva dessa betydande pastellporträtt, som ytterligare stärker Nationalmuseums rika samling av pastellmåleri från 1700-talet. Den senaste tidens förvärv gör den till en av de främsta i världen", säger Daniel Prytz, intendent på avdelningen samlingar, i ett pressmeddelande.

Pastelltekniken utvecklades under 1500- och 1600-talen då den enbart användes till förstudier, oftast av ansikten. Under 1700-talet började man dock att arbeta medvetet med teknikens flyktighet och pastellporträtten blev mycket populära. De nu inköpta konstnärerna är kända för sin förmåga att fånga människors karaktärsdrag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons