Annons

Passionerad debattbok om odling, miljö och vår förlorade kontakt med naturen

I sin passionerade och djupt tänkvärda bok om giftfri odling utvecklar Maja Alskog Bredberg en skarp samhällskritik. Recensenten Kjell Andersson gläds åt att läsa ”Till växten. En kärlekshistoria”.
Recension • Publicerad 4 maj 2024
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Debattbok

Till växten. En kärlekshistoria

Författare: Maja Alskog Bredberg

Förlag: Volante

Maja Alskog Bredberg har i samband med att hennes bok ”Till växten” släpps också gjort poddokumentären ”I tomaternas skugga” tillsammans med Spotify Dok.
Maja Alskog Bredberg har i samband med att hennes bok ”Till växten” släpps också gjort poddokumentären ”I tomaternas skugga” tillsammans med Spotify Dok.Foto: Märta Thisner

Maja Alskog Bredberg vantrivs egentligen med sin karriär som stigande stjärna i PR-industrin. Så kommer pandemin. Familjen är säkrare i torpet än i stan, så de flyttar dit. I tidig vår växer dårörten symboliskt nog upp i en komposthög. En vacker men giftig växt som kan förvrida huvudet på vem som helst.

Efter hand står det klart. Här vill hon bo. Väck med PR-jobbet som hon skött på distans. Familjen, man och två söner, får hänga med på det nya.

Annons

Och så börjar intensiva år av lärande och arbete. Maja Alskog Bredberg utbildar sig till biodynamisk trädgårdsmästare.

”Snart utvecklar sig boken till en energisk uppgörelse med vår alienation från naturen och vår tillväxtfetischism.”

Snart utvecklar sig boken till en energisk uppgörelse med vår alienation från naturen och vår tillväxtfetischism. Att vi förlorar våra rötter i naturen och hamnar i en värld där vi har allt mindre kontakt med våra grundvillkor. Författarinnan avskyr industriodling omvärvd av giftångor.

Ja, den här boken är en stark reaktion på det moderna industrisamhället och dess bedrägliga marknadsföring. Vi sviker miljön, själva basen för vår existens. Vi skapar nya miljöproblem, värst av dem är klimatkrisen. Författarinnan citerar klassiska ord av Elin Wägner och Elisabeth Tamm från boken “Fred med jorden” 1940: “Jorden gör oss friska och jorden lär oss tänka.”

Maja Alskog Bredberg är mycket påläst, och jag uppskattar hennes vrede och röj. Men ibland stöter jag mig på felaktiga meningar, slarvigt använda ord och onödigt svärande (“Helvetes jävla skit”). Jag förstår, men texten hade verkligen varit värd att få sedimentera lite mer. Särskilt som den mot slutet närmar sig en visionär höjd.

”Till växten. En kärlekshistoria” av Maja Alskog Bredberg
”Till växten. En kärlekshistoria” av Maja Alskog Bredberg
Kjell AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons