Annons

Svenskar duellerar om Oscar

Det blir en spännande svenskduell i kategorin bästa makeup. Det står klart när Oscarsnomineringarna presenterats.
Flest nomineringar gick till förhandsfavoriten "The power of the dog", tätt följd av "Dune".
Film • Publicerad 8 februari 2022
Maskörerna Eva von Bahr och Love Larson är Oscarsnominerade för tredje gången. Arkivbild.
Maskörerna Eva von Bahr och Love Larson är Oscarsnominerade för tredje gången. Arkivbild.Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Skådespelaren Jared Leto framför en bild på sin rollfigur i "House of Gucci", en sminkning som svenska maskörerna Anna Carin Lock och Göran Lundström är Oscarsnominerade för. Arkivbild.
Skådespelaren Jared Leto framför en bild på sin rollfigur i "House of Gucci", en sminkning som svenska maskörerna Anna Carin Lock och Göran Lundström är Oscarsnominerade för. Arkivbild.Foto: Eric Charbonneau/Shutterstock
Stellan Skarsgårds mask tog sex timmar att sminka varje gång. Slitet har resulterat i ännu en Oscarsnominering för maskörerna Love Larson och Eva von Bahr. Arkivbild.
Stellan Skarsgårds mask tog sex timmar att sminka varje gång. Slitet har resulterat i ännu en Oscarsnominering för maskörerna Love Larson och Eva von Bahr. Arkivbild.Foto: Privat
Jane Campions "The power of the dog" leder nomineringarna med 12 stycken, däribland bästa film och bästa regi. Pressbild.
Jane Campions "The power of the dog" leder nomineringarna med 12 stycken, däribland bästa film och bästa regi. Pressbild.Foto: Kirsty Griffin/Netflix

Stellan Skarsgårds "fettkostym" i "Dune", signerad ett team med svenskarna Love Larson och Eva von Bahr i spetsen, har chans på en Oscar.

När Oscarsnomineringarna nu presenterats har teamet nominerats i kategorin bästa makeup. Det har även makeup-teamet för "House of Gucci", där svenskarna Göran Lundström och Anna Carin Lock, som har gjort Jared Letos mask, ingår. Upplagt för en riktig svenskduell, alltså.

Lättad

Annons

Göran Lundström är ingen novis i Oscarssammanhang. Han fick packa väskan till Oscarsgalan redan 2019, nominerad för trollmaskerna i filmen "Gräns". Han säger till TT att han är lättad över årets nominering:

– Det var lite nervöst för det har varit så mycket snack. Den här sminkningen är gjord mot alla odds och det är makalöst att vi ens lyckades få till den. Och tänker jag tillbaka trodde vi aldrig i vår vildaste fantasi att den skulle bli bra nog, för den var alldeles för snabbt ihopslängd.

Anna Carin Lock har svårt att greppa att hon fått en nominering.

– Jag har gjort en massa svenska filmer, men det här känns väldigt stort. Göran ringde och frågade om jag ville göra peruk till en stor film, men problemet var att vi inte träffade Jared Leto innan vi började filma. Vi fick prova in allt på plats, så det gick väldigt snabbt, säger hon.

Love Larson och Eva von Bahr Oscarsnominerades för bästa makeup till 2016 års Oscarsgala med "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Året därpå nominerades de för bästa makeup för "En man som heter Ove". Den här gången satt de hemma i covid-karantän när de fick beskedet.

– Det var fruktansvärt nervpirrande att vänta på beskedet, helt klart värst hittills. När vi hörde "Dune" och såg våra namn så bröt vi ihop totalt. Och nu är vi bara så himla glada och lättade, säger Eva von Bahr.

Om vinstchanserna är de förhoppningsfulla, kanske blir det tredje gången gillt?

– Vi har ju större chans nu än med en liten svensk film. Men det blir hård konkurrens, jag vet verkligen inte, säger Love Larson.

Norskt och danskt

Våra grannländer Norge och Danmark har chans att vinna bästa internationella film. Norska "Världens värsta människa" av Joachim Trier fick en nominering i den kategorin. Danska animerade "Flykt" av Jonas Poher Rasmussen har dessutom skrivit Oscarshistoria genom att som första film lyckas bli nominerad även i kategorierna bästa dokumentär och bästa animerade film.

Chans att vinna det tyngsta priset, bästa film, har "Belfast", "The power of the dog", "Dune", "Coda", "Drive my car", "Don't look up", "King Richard", "Licorice pizza", "Nightmare alley" och "West Side story".

Annons

Förhandsfavoriten, Jane Campions "The power of the dog" leder nomineringsligan med sina totalt tolv vinstchanser, följt av "Dunes" tio. "Belfast" samt "West Side story" har sju nomineringar vardera.

Bland de nominerade i kategorin bästa kvinnliga huvudroll finns bland andra Penélope Cruz ("Parallella mödrar"), Nicole Kidman ("Being the Ricardos") och Kristen Stewart ("Spencer"). Dock blev Lady Gaga utan nominering för sin roll i "House of Gucci", trots att det pratades mycket om henne på förhand.

Chans att prisas för bästa manliga huvudroll har bland andra Benedict Cumberbatch ("The power of the dog"), Andrew Garfield ("Tick, tick … boom!") och Will Smith ("King Richard").

Högt valdeltagande

Oscarsakademin har, efter flera år av diskussioner om dess sammansättning (äldre, vit och manlig), blivit mer diversifierad och internationell.

Inför tillkännagivandet av Oscarsnomineringarna avslöjade Oscarsakademin att valdeltagandet varit högst hittills i den 9 487 personer starka sammanslutningens 94-åriga historia. Någon konkret siffra på hur många som har röstat i det här skedet har dock inte nämnts.

Efter tre år utan någon värd har tv-bolaget ABC beslutat att återinföra den traditionen. Vem det blir är ännu inte offentliggjort.

Den slutliga omröstningen pågår 17–22 mars, och själva Oscarsgalan äger rum den 27 mars på Dolby Theatre i Los Angeles.

Fakta: Oscarsnomineringarna i urval

Bästa film:

"Belfast"

"Coda"

"Don't look up"

"Drive my car"

"Dune"

"King Richard"

"Licorice pizza"

"Nightmare alley"

"The power of the dog"

"West Side story"

.

Bästa regi:

Kenneth Branagh ("Belfast")

Ryûsuke Hamaguchi ("Drive my car")

Paul Thomas Anderson ("Licorice pizza")

Jane Campion ("The power of the dog")

Steven Spielberg ("West Side story")

.

Bästa manliga huvudroll:

Javier Bardem ("Being the Ricardos")

Benedict Cumberbatch ("The power of the dog")

Andrew Garfield ("Tick, tick … boom!")

Will Smith ("King Richard")

Denzel Washington ("The tragedy of Macbeth")

.

Bästa kvinnliga huvudroll:

Jessica Chastain ("The eyes of Tammy Faye")

Olivia Colman ("The lost daughter")

Penélope Cruz ("Parallella mödrar")

Nicole Kidman ("Being the Ricardos")

Kristen Stewart ("Spencer")

.

Bästa manus:

"Belfast", Kenneth Branagh

"Don't look up", Adam McKay, David Sirota

"King Richard", Zach Baylin

"Licorice pizza", Paul Thomas Anderson

"Världens värsta människa", Eskil Vogt, Joachim Trier

.

Bästa internationella film:

"Drive my car" (Japan)

"Flykt" (Danmark)

"The hand of God" (Italien)

"Lunana: A yak in the classroom" (Bhutan)

"Världens värsta människa" (Norge)

.

Bästa kvinnliga biroll:

Jessie Buckley ("The lost daughter")

Ariana DeBose ("West Side story")

Judy Dench ("Belfast")

Kirsten Dunst ("The power of the dog")

Aunjanue Ellis ("King Richard")

.

Bästa manliga biroll:

Ciarán Hinds ("Belfast")

Troy Kotsur ("Coda")

Jesse Plemons ("The power of the dog")

J.K. Simmons ("Being the Ricardos")

Kodi Smit-McPhee ("The power of the dog")

.

Bästa makeup:

"Coming 2 America"

"Cruella"

"Dune" (svenskarna Eva von Bahr och Love Larson är med i makeup-teamet)

"The eyes of Tammy Faye"

"House of Gucci" (svenskarna Göran Lundström och Anna Carin Lock är med i makeup-teamet)

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons