Annons

Orphei Drängar smittade efter konsert

Körsång • Publicerad 6 maj 2021
Kören Orphei Drängar har smittats med covid till följd av en valborgskonsert. Arkivbild.
Kören Orphei Drängar har smittats med covid till följd av en valborgskonsert. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Uppsalakören Orphei Drängar har smittats med covid-19 efter en valborgskonsert, rapporterar SVT Uppsala.

Åtta sångare som deltog samt körens dirigent har testats positivt för smittan. De mår förhållandevis bra, uppger körens informationssekreterare Carl Johan Lie Karlberg för SVT.

Annons

– Många blev överlyckliga av konserten och vi har fått massor med varma hälsningar, men med facit i hand skulle vi inte ha gjort det här såklart, säger han.

Konserten arrangerades i Missionskyrkan av Sveriges Radios lokalkanal P4 Uppland. Dess kanalchef uppger att det vidtogs många smittskyddsåtgärder.

Folkhälsomyndigheten bedömer att det finns en ökad risk för smittspridning vid körsång, då "salivdroppar sprids med större kraft". Man har gett särskilda rekommendationer för detta, bland annat att man helst ska sjunga utomhus eller med god ventilation.

Orphei Drängar består i vanliga fall av uppemot 80 sångare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons