Annons

Oro över Fredriksdalsteaterns framtid

Nästa år tar Eva Rydberg farväl som chef för Fredriksdalsteatern i Helsingborg – någon ersättare är ännu inte presenterad.
I ett öppet brev skriver komikern och regissören Adde Malmberg och produktionsledaren Mikael Bolin Lindell att teaterns framtid är hotad.
Teater • Publicerad 2 augusti 2022
Under sommaren har föreställningen "Pang i bygget" spelats på Fredriksdalsteatern med Eva Rydberg som Sybil Fawlty och Adde Malmberg som Basil Fawlty i rollerna. Pressbild.
Under sommaren har föreställningen "Pang i bygget" spelats på Fredriksdalsteatern med Eva Rydberg som Sybil Fawlty och Adde Malmberg som Basil Fawlty i rollerna. Pressbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sedan tidigare står det klart att 2023 blir Rydbergs sista år som teaterchef. Hon tog över 1994 efter Nils Poppe som före det hade drivit friluftsteatern, som lockar omkring 50 000 besökare varje sommar, i 28 år.

Helsingborgs stad är huvudman för teatern, men det har ännu inte presenterats någon ersättare på posten vilket oroar Adde Malmberg och Mikael Bolin Lindell.

Annons

I ett öppet brev till kulturnämnden i kommunen ställer de sig frågan hur något nytt namn ännu inte kan vara klart, trots att det gått tre år sedan Rydberg meddelade sitt avslut.

"Detta vittnar om en stor okunnighet om hur teater fungerar. Teater är en planeringsbransch och repertoar för sommaren 2024 borde redan ha varit klar", skriver de.

Adde Malmberg och Mikael Bolin Lindell är nu oroliga över att det kommunala kulturbolaget kommer att få ta över driften i stället för att låta en fristående producent, likt Poppe och Rydberg, ha det övergripande ansvaret.

– Farhågan är att kommunen tänker ta över och att de inte riktigt vet vad de ger sig in på. Tar kommunen över Fredriksdalsteatern så finns den inte om tre år. Det är min krassa slutsats, sade Adde Malmberg nyligen i en intervju med Helsingborgs Dagblad.

Den 25 augusti sammanträder kulturnämnden i Helsingborg där Fredriksdalsteaterns framtid ska behandlas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons