Annons

Omstridd dokumentär vinner pris i Prix Italia

Hogir Hiroris omstridda film "Sabaya" får pris som bästa dokumentär vid tv-galan Prix Italia.
Tv • Publicerad 7 oktober 2022
Dokumentärfilmaren Hogir Hiroris "Sabaya" vinner pris på som bästa dokumentär vid tv-galan Prix Italia. Arkivbild.
Dokumentärfilmaren Hogir Hiroris "Sabaya" vinner pris på som bästa dokumentär vid tv-galan Prix Italia. Arkivbild.Foto: Duygu Getiren/TT

Den guldbaggebelönade dokumentärfilmen skildrar hur två män från det yazidiska hemcentret fritar yazidiska kvinnor från ett fångläger i Syrien, men har anklagats för vissa scener är fejkade och att hjältarna i filmen lurar de utsatta kvinnorna som de försöker rädda.

Filmens regissör Hogir Hirori var på plats i Italien och tog emot priset:

Annons

"Jag känner mig stolt och hedrad över att "Sabaya" tar hem det prestigefyllda dokumentärfilmspriset på Prix Italia. Jag tillägnar det de modiga kvinnorna i filmen, volontärerna och infiltratörerna som med små medel och med livet som insats gör allt för att rädda sina medsystrar ur IS brutalitet och sexslaveri", säger Hogir Hirori i ett pressmeddelande från SVT.

Även SVT:s interaktiva schacksatsning "Schackmästaren vs Sverige" prisas i kategorin web interactive.

"Otroligt hedrande att det här konceptet vann! Ett innehåll där vi verkligen vågade vara smala och nischade på ett lekfullt sätt tillsammans med publiken", säger Tomas Lindh, programutvecklingsansvarig för SVT Umeå, i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons