Annons

Okända skisser funna i Modigliani-målning

Konst • Publicerad 13 juli 2022
Amadeo Modiglians målning "Nudo con cappello" hänger upp och ner eftersom en annan målning finns baksidan. Nu har man dessutom hittat två hittills okända skisser under duken. Arkivbild.Foto: Ariel Schalit/AP/TT
Röntgenbild av målningen "Nudo con cappello" där de tre skisserna hittats under duken. Arkivbild.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Ett israeliskt museum har hittat tre tidigare okända skisser av den italienske konstnären Amedeo Modigliani gömda under duken på en av hans målningar, skriver AP.

Skisserna hittades när målningen "Nudo con cappello" röntgades som en del av en genomgripande kriminalteknisk undersökning för en kommande utställning i Philadelphia.

Annons

Den italienskfödde konstnären Amadeo Modigliani ses som en av 1900-talets stora modernistiska konstnärer. Han levde ett kort, turbulent och bohemiskt liv i Frankrike där hans nakenmålningar skapade stora kontroverser. När Modigliani för första gången visade sin serie av nakenmålningar 1917 ansågs de vara så chockerande att polisen stängde utställningen i Paris, efter att den utlöst trafikkaos.

När han dog, endast 35 år gammal, var han utblottad men i dag säljs han verk för mångmiljonbelopp, till exempel ”Nu couché” som såldes för närmare motsvarande 1,5 miljarder svenska kronor på auktion 2015, vilket gör den till en av de dyraste målningarna som någonsin sålts.

Det är inte första gången som dolda verk hittas i Modiglianis verk. 2018 avslöjade röntgenteknik ett tidigare okänt porträtt under en av dukarna på Londons Tate Gallery.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons