Annons

Nya mångfaldskrav för Oscargalans bästa film

Snart gäller nya regler för filmskapare som vill kamma hem en Oscarsstatyett för bästa film.
Amerikanska filmakademin inför mångfaldskrav i galans tyngsta kategori från och med 2024.
Film • Publicerad 9 september 2020
Bong Joon Hos film "Parasit" vann pris för bästa film på Oscarsgalan 2020. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Den Amerikanska filmakademin har meddelat nya mångfaldsregler för att en film ska kunna tilldelas Oscarsgalans tyngsta pris, bästa film. Reglerna kommer gradvis att införas under 2022 och 2023, för att från och med 2024 gälla helt. Det rapporterar flera amerikanska tidningar.

Amerikanska filmakademin har satt upp en lista med fyra olika delar på mångfaldskrav som en film kan innehålla för att bli vald – men producenten behöver bara tillmötesgå hälften av kraven.

Påverkar skådespelare

Annons

Den första delen går in på mångfald bland skådespelare. Där måste antingen en huvudrollsinnehavare eller en viktig biroll vara av en underrepresenterad etnisk minoritetsgrupp – alternativt att minst 30 procent av alla skådespelare i de mindre rollerna är kvinnor, etniska minoriteter, hbtq-personer eller personer med funktionsnedsättningar. Ett tredje sätt att uppfylla kravet är att handlingen kretsar kring kvinnor, etniska minoriteter, hbtq-personer eller personer med funktionsnedsättningar.

Tidigare kritik

De andra tre delarna handlar om mångfald inom ledarskapet, personalen och marknadsföringen.

"Vi tror att de här inkluderingsstandarderna kommer att vara en katalysator för en långvarig och viktig förändring i vår bransch", säger Amerikanska filmakademins David Rubin och Dawn Hudson i ett uttalande, enligt Deadline.

Det här är Oscarsgalas tydligaste ställningstagande för mångfald. De har tidigare kritiserats med hashtaggen #Oscarssowhite för att inte ta frågan på allvar.

De nya mångfaldsreglerna kommer inte att påverka någon av de andra kategorierna. Inte heller den kommande galan, som har flyttats fram till den 25 april till följd av coronapandemin, påverkas.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons