Annons

Nu rycker BTS-medlemmen Jin in i armén

Jin är först ut från k-popbandet BTS att påbörja sin värnplikt i Sydkorea. Övriga bandmedlemmar gör detsamma i åldersordning.
Världens i dag största popband splittras av militärtjänsten men lovar återförenas efteråt, förhoppningsvis 2025.
K-pop • Publicerad 7 december 2022
Jin har släppt sin första sololåt "The astronaut" lagom till inryckningen.
Jin har släppt sin första sololåt "The astronaut" lagom till inryckningen.Foto: Lee Jin-Man/AP/TT

Den 13 december ska Jin infinna sig vid en division nära nordkoreanska gränsen för att påbörja sin militärtjänstgöring om minst 18 månader. Jin, som nyss fyllt 30, blir den förste medlemmen i BTS att rycka in.

Enligt lag måste alla arbetsföra män i Sydkorea, mellan 18 och 28 år, tjänstgöra 18–21 månader i militären för att hantera hot från rivaliserande Nordkorea.

Lag på militärtjänst

Annons

Värnplikten – som nu splittrar Sydkoreas internationellt mest kända popband – har de två senaste åren varit ett hett ämne. Landet ger undantag till elitidrottare, klassiska och traditionella musiker samt balett- och andra toppdansare som anses höja nationens anseende.

Vissa politiker och andra har krävt att undantagen bör utökas till att omfatta även k-pop-stjärnor som BTS eftersom de högst avsevärt bidragit till Sydkoreas internationella image.

2020 godkände parlamentet en lagändring som gör det möjligt för framgångsrika popartister att skjuta fram sin obligatoriska värnpliktstjänstgöring. Jin, som då var 28, fick uppskov till 30. Men nu har tiden hunnit ikapp honom.

Solokarriärer

Statstjänstemän har under året planerat att låta folket rösta om frågan, men i oktober efter bandets sista konsert – åtminstone för en lång tid – meddelade skivbolaget Big Hit Music att alla BTS-medlemmar kommer att fullfölja värnplikten.

I samma veva öppnade Sydkoreas försvarsdepartement upp för BTS-konserter under tjänstgöringen. Samtidigt har flera BTS-medlemmar nu fokuserat på sina soloprojekt. I väntan på mönstring gjorde Jin sin solodebut med låten "The astronaut".

Bandet hoppas på att återförenas efter värnplikten 2025.

BTS

BTS är ett av Sydkoreas mest internationellt kända k-popband. Bandet skapades 2013 av Big Hit Entertainment. Gruppen består av de sju medlemmarna Jin, 30, Suga, 29, J-Hope, 28, RM, 28, Jimin, 27, V, 26, och Jungkook, 25.

BTS har toppat den amerikanska albumlistan Billboard 200 med sex album.

“Life goes on” (2020), “Fire” (2016), “Black swan” (2020), “Dynamite” (2020) och “Butter” (2021) är några av BTS största hitlåtar.

Källa: NE

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons