Annons

Nu öppnar utställning för djur och kryp

Nu öppnar en ny konstutställning – för fåglar, humlor, skalbaggar och maskar. På Järnäsklubb i Nordmaling är det djuren som står i centrum.
Konst • Publicerad 10 juli 2021
Myggor får en egen opera på Järnäsklubb i Nordmaling. Arkivbild.
Myggor får en egen opera på Järnäsklubb i Nordmaling. Arkivbild.Foto: TT

Efter två år av diskussioner invigs nu det omtalade konstprojektet som har fått statligt stöd på en miljon kronor. Bland annat innehåller projektet en opera för myggor. Det skriver SVT Nyheter Västerbotten.

Utställningen innehåller även ett litet hus, "där människorna får ta del av konstnärernas avtryck och reflektionen", berättar Mats Caldeborg, en av ägarna av konsthall Norra Kvarken, för SVT.

Annons

– Vi måste åtminstone få tjuvtitta lite, säger han i inslaget.

I utställningen har konstnärerna Anna Kristensen, Britta Marakatt-Labba, Cecilia Hultman, Roland Persson och författaren Thomas Tidholm arbetat med frågeställningen ”Går det att göra konst till andra livsformer”.

Konstprojektet har väckt stor debatt, bland annat har Sverigedemokraternas Björn Söder lyft frågan till dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP), om hur hon kan försvara miljonstödet.

– Det är väl det som triggat SD. Att man inte kan föreställa sig att konstpengar kan gå till något man inte har någon relation till, eller som inte är människor, säger Katrin Zackrisson-Caldeborg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons