Annons

Nu byter Babben humorn mot jazz

Snart släpper den folkkära komikern Babben Larsson ett album. Musiken är dock långt ifrån ny i hennes liv – och visst finns det ett släktskap mellan jazz och stand up.
– Komiker och musiker är ganska lika, konstaterar hon.
Musik • Publicerad 14 juli 2023
Babben Larsson släpper snart jazzplattan "Vägen hem". "Jag är väldigt lustdriven och har haft turen att kunna vara det", säger hon om den nya riktningen i karriären. Arkivbild.
Babben Larsson släpper snart jazzplattan "Vägen hem". "Jag är väldigt lustdriven och har haft turen att kunna vara det", säger hon om den nya riktningen i karriären. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Second Edition består av Babben Larsson själv samt Peter Nilsbo, Anders Johnson, Andreas Habo och Peter Fredman. Pressbild.
Second Edition består av Babben Larsson själv samt Peter Nilsbo, Anders Johnson, Andreas Habo och Peter Fredman. Pressbild.Foto: Margareta Bloom Sandebäck/Pressbild
Babben Larssons mål har varit att låta jazzen ta en större plats i yrkeslivet och plattan är ett led i att göra folk uppmärksamma på att hon har ett band. Arkivbild.
Babben Larssons mål har varit att låta jazzen ta en större plats i yrkeslivet och plattan är ett led i att göra folk uppmärksamma på att hon har ett band. Arkivbild.Foto: Margareta Bloom Sandebäck/Pressbild
David Sundin och Babben Larsson har varit programledare för "Bäst i test" sedan 2017. 2020 mottog de en Kristall för programmet. Arkivbild.
David Sundin och Babben Larsson har varit programledare för "Bäst i test" sedan 2017. 2020 mottog de en Kristall för programmet. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den 29 juli släpper Babben Larsson, tillsammans med musikerna i kvintetten Second Edition, jazzalbumet "Vägen hem" som består av tolkningar av redan komponerade melodier. Flera av texterna har Babben Larsson skrivit själv och de handlar om uppbrott, otrohet och nostalgiska minnen. Självupplevt är det nödvändigtvis inte, i de flesta fall har hon utgått från den engelska originaltexten.

– Jazz är inte flåshurtigt. Det uppmuntrar till att vara mer "mellow". Jag har utgått från vad som funnits i melodin sedan tidigare, säger hon.

Annons

På "Vägen hem" finns också text av exempelvis Gustaf Fröding och musiken är skriven av bland andra gotlänningen Lars Gullin – kompositören och jazzmusikern som levde mellan 1928 och 1976.

– I vanliga fall är Lars Gullin lite stökigare än den jazz jag själv föredrar, säger Babben Larsson som gillar jazz som gränsar till folkvisa.

Det var också på ön som hon fick kontakt med skivans producent Micke Lyander. De har känt varandra länge – "showbiz på Gotland är inte så himla stort", säger Babben Larsson.

Musiken har följt med länge

Även om hon till största del har haft en karriär som komiker och programledare är musiken inte ny i hennes liv. Hon har spelat instrument och uppträtt sedan hon var barn, arrangerat kabaréer och haft bandet 3:a med Pentry. 2005 utkom albumet "Babben by night" – också det jazz – tillsammans med Sonora Big Band.

Ändå är det kommande skivsläppet nervöst.

– Jag känner mig ju bekväm och har visat upp min musik tidigare, men det här är på en helt annan nivå.

Att i framtiden kombinera humor och musik är inte omöjligt.

– Jazz och stand up gifter sig bra. Man utgår från ett tema, men improviserar utifrån det när man får feeling. De genrerna ligger nära varandra.

Också personerna inom genrerna – alltså komiker och musiker – är lika enligt Babben Larsson.

– Det finns en kul jargong och de är lätta att hänga med. Mellan skådespelare och musiker skulle jag säga att det är större skillnad. Musiker är inställda på att jobba tillsammans, medan skådespelare kan vara i en egen bubbla.

Ingen turné planerad

Annons

Albumsläppet den 29 juli kommer att firas med en konsert i Visby, men en turné lär låta vänta på sig.

– Det är möjligt att plattan behöver lite tid för att hitta sin publik och till hösten är jag redan så pass fullbokad att det inte finns någon lucka.

En av sakerna som kommer att uppta tiden framöver är den stundande inspelningen av lekprogrammet "Bäst i test" som hon gör tillsammans med komikern David Sundin.

Fortsätter med "Bäst i test"

I våras kom nyheten att programmet, efter sju säsonger, går över till TV4 från SVT.

– Största skillnaden blir nog för tittarna i och med att det blir ett reklamsjok nu. Jag och David ångar på i samma anda som vi gjort i sju år. Det finns en väldig trygghet mellan oss, säger Babben Larsson och fortsätter:

– Vi har hemskt roligt och det var det som vägde över att lämna SVT, som jag varit trogen i så många år. Jag kände helt enkelt att jag inte skulle stå ut att se någon annan sitta där med David, skrattar Babben Larsson.

TT: Blir det några förändringar i programmet?

– Det blir några nyheter, men ingen avgörande förändring gentemot vad publiken är van vid, svarar Babben Larsson, som inte kan gå in på några detaljer kring förändringarna.

TT: Tror du att det är den publiken som kommer att hitta till albumet "Vägen hem" – eller får du nu en ny publik i och med jazzen?

– Jag vet inte, det är det som är spännande. Det kommer nog vara en del som följer mig på sociala medier som blir nyfikna på plattan. Men det är ett okänt territorium när man gör något nytt, det är möjligt att jag hittar en ny publik.

Annons

Fakta: Babben Larsson

Född: 1956 på Gotland.

Aktuell: Med jazzplattan "Vägen hem" som släpps den 29 juli och som värd för "Sommar i P1" den 5/8.

Bakgrund: Gick ut Teaterhögskolan 1980, men fick sitt stora genombrott som ståuppkomiker 1988 och medverkade i tv-programmet "Släng dig i brunnen".

Har på senare år synts i program som "Parlamentet" och som programledare för "Bäst i test" och "1 mot Sverige".

I vår när "Bäst i test" är tillbaka sänds det på TV4 i stället för SVT.

Kanalbytet innebär att den kommande säsongen av SVT:s "1 mot Sverige", som sänds i höst, blir den sista för Babben Larsson. Varken SVT eller TV4 tillåter nämligen att man arbetar för flera kanaler samtidigt.

Fakta: Babben Larsson om...

... varför hon valde att göra just jazzmusik:

– Det passar min röst bäst, jag är ingen rocksångerska. Jag gillar lättlyssnad jazz med snygga melodier som svänger bra.

... att bli recenserad för "Vägen hem":

– Det får man räkna med i min bransch, det får man ta. Det är ofta bra input från duktiga recensenter med förslag som behöver åtgärdas. Men jag hoppas att skivan inte totalsågas, det skulle vara knäckande.

... vad hon ska prata om i "Sommar i P1":

– En misslyckad ryttares liv. Det kommer att vara fokus på hästar och hästmänniskor.

... och musiken i "Sommar i P1":

– Det blir nog inte så mycket jazz. Men jag har inte helt spikat allt.

... jazzscenen i Sverige:

– Det finns många fler duktiga musiker än det finns bra scener som klarar sig ekonomiskt. Det är synd.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons