Annons

Norsk-svenskt hopp på filmgalan EFA

Det svenska hoppet vid årets utdelning av Europeiska filmakademins priser står till en norska.
Film • Publicerad 10 november 2020
Ane Dahl Torp kan vinna pris på EFA-galan för sin roll i Amanda Kernells "Charter". Arkivbild.
Ane Dahl Torp kan vinna pris på EFA-galan för sin roll i Amanda Kernells "Charter". Arkivbild.Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT

Ane Dahl Torp är nominerad för bästa huvudroll i svenska Amanda Kernells "Charter". Torp tävlar i huvudrollskategorin mot sin landsmaninna Andrea Brain Hovig, nominerad för Sverigeaktuella "Leva på hoppet".

– Det är ju fantastiskt bara att bli nominerad, säger Hovigs motspelare Stellan Skarsgård till TT.

Annons

Maria Södahl, regissör till "Leva på hoppet", har också blivit nominerad, i kategorin bästa regi. Skarsgård säger:

– Oerhört kul, jag hoppas verkligen att de får det, men det är ju stor konkurrens.

Att han själv inte blivit nominerad denna gång tar han med en axelryckning.

– Det är ju tjejernas film.

Han är själv för övrigt aktuell i ännu en nominerad film – den omtalade "The painted bird" är nominerad i kategorin bästa film, tillsammans med bland andra den på Stockholms filmfestival aktuella "Berlin Alexanderplatz" och Thomas Vinterbergs "En runda till". Den sistnämnda har också fått nomineringar för regi och manus (båda Vinterberg) och för bästa huvudroll för Mads Mikkelsen. I den kategorin är också Viggo Mortensen nominerad för snart Sverigeaktuella "Falling".

När TT når Stellan Skarsgård sitter denne i en sminkstol. Han förbereder sig inför inspelningen av den ännu av sekretess omgivna nya "Star wars"-tv-serien, som drar igång i slutet av november.

– Men med de nya restriktionerna så är jag fast här nu. Det mesta är stängt, även på det hotell där jag bor. Många restauranger har dock bud-service. Jag har fått en liten lägenhet så jag kan laga min frukost själv.

Årets utdelning av Europeiska filmakademins priser skulle egentligen ägt rum i Reykjavik om en månad. På grund av coronapandemin blir det nu i stället en digital utdelning från Berlin den 12 december.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons