Annons

Nöjespanelen: Det här är bäst just nu

Bland veckans tips hittar du bland annat läsvärda böcker, skön musik och ett älskat pälsberg. Mikael Hagner tipsar om John Cheevers novellsamling Simmaren. Bokens titelnovell blev 1968 film med Burt Lancaster i huvudrollen. Cheevers noveller inspirerade också skaparna av tv-serien Mad Men.
Publicerad 3 maj 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Filmen Simmaren från 1968 med Burt Lancaster i huvudrollen är baserad på en novell av John Cheever, som Mikael Hagner tipsar om.
Filmen Simmaren från 1968 med Burt Lancaster i huvudrollen är baserad på en novell av John Cheever, som Mikael Hagner tipsar om.Foto: Pressbild

1. Simtur bakom de välbärgades fasader

Bok/novellsamling: Simmaren. Av John Cheevers.

Den något berusade huvudpersonen i titelnovellen Simmaren får efter ett cocktailparty för sig att ta sig hem vattenvägen, via den fashionabla förortens simbassänger, ”den konstgjorda flod som slingrade sig genom countyt”. Under den drygt en mil långa turnén från pool till pool, med en och annan drink på vägen, växer bilden av en man som tappat fotfästet fram.

Annons

John Cheevers (1912-1982), som har kallats förortens Tjechov, skildrar det USA som växte fram på 1950-talet, präglat av stora drömmar och materialism. Med skarp blick kikar han in bakom den välbärgade medelklassens tjusiga fasader och finner karriärism, konformism, krökande, otrohet och avund.

Mikael Hagner

2.Upplysande humor med rolig duo

Måns Nilsson och Anders Johansson.
Måns Nilsson och Anders Johansson.Foto: Daniel Nilsson

Podcast: Så funkar det. Sveriges Radio P1.

På långa bilfärder har hela familjen haft väldigt roligt åt humorduon Anders Johanssons och Måns Nilssons podcast kring hur det ligger till här i världen.

Konceptet är enkelt. Lyssnarna skickar in sina frågor, Anders och Måns svarar så gott de kan. De filosoferar, småpratar, gnabbas och fnissar. Inte sällan blir det upplysande, nästan alltid blir det väldigt skojigt.

Troligen har de flesta av oss inte ens funderat över vad ramsan Ole Dole Doff betyder, vad ormar drömmer om eller var alla bötespengar tar vägen, men i Så funkar det får man svaret.

Programmet är en utmärkt bekräftelse på att kunskap är kul!

Anna Hedelius

3. Spännande jakt på sanningen

Annons

Deckare: Järtecken. Av Christoffer Carlsson.

Hösten 1994 mördas en ung kvinna i den lilla byn Marbäck. Huset bränns ner och alla spår förstörs, men den skyldige hittas ändå ganska snart. Han döms och allt är bra. Utom för hans släktingar, som systersonen Isak, som fortsätter att plågas av minnena och jämförelserna med mördaren.

Men det finns fler som funderar på vad som egentligen hänt. Till exempel polisen Vidar som var en av dem som var först på plats. Fanns det kanske någon annan möjlig gärningsman? Och vad hände egentligen?

Ju längre tiden går, desto fler frågetecken dyker upp. Den stora frågan är om de någonsin kommer att få några svar.

Ida Norinder

4. Han gav själ till ett älskat pälsberg

Peter Mayhew
Peter MayhewFoto: AP/TT

Peter Mayhew (19 maj 1944 – 30 april 2019).

Den 30 april avled Peter Mayhew, 74 år gammal, och internet översvämmas just nu av kärleksfulla hyllningar från miljoner fans.

Inget dåligt betyg för en skådespelare vars ansikte aldrig syntes på vita duken, men så var också Mayhew en oumbärlig del av en av vår tids mest livskraftiga moderna mytologier som Han Solos hårige hantlangare Chewbacca.

Alldeles oavsett vad man tycker om Star Wars så går det inte att förneka att den 221 centimeter långe Mayhew med sitt kroppsspråk lyckades skänka personlighet, humor och patos till ett pälsberg som bara uttryckte sig i ordlösa brölanden.

Annons

Peter Mayhew må vara död, men Chewies griniga lojalitet kommer att värma hjärtan långt in i framtiden.

Markus Pedersen

5. Ny knock av mjukare Norgren

Skiva: Wooh dang. Av Daniel Norgren.

Jag knockades för cirka fyra år sedan av boråsaren Daniel Norgrens skiva The Green Stone. Tidigare samma år hade han släppt skivan Alabursy. Mycket bra den också. Jag beskrev musiken på The Green Stone som en samling vackra vaggvisor för vuxna och det är fortfarande en skiva jag gärna lyssnar på när jag behöver komma in i en lugnare sinnesstämning.

På debutskivan Buck (2013) var Daniel Norgren en ganska slamrig bluesartist. På The Green Stone och Alabursy skalade han bort bullret och landade i en magiskt mjuk countryblues. Där rör han sig fortfarande men på nya skivan Wooh dang finns det en härlig energi som gör det ännu skönare att umgås med Norgrens musik.

Kim Ustamujic Johansen

Lyssna på skivan här:

6. Varmt äventyr hos tandläkaren

Barnbok: Hugo - Gapa stort. Av: Mia Nilsson.

Annons

Hugo – Gapa stort är illustratören och författaren Mia Nilssons fjärde bok om krokodilen Hugo och hans vänner i storskogen. Den här gången har Hugo fått tandvärk och han gör allt för att slippa laga sin onda tand - krokodiler har ju så många ändå. Men till slut blir situationen ohållbar, Hugo som älskar att baka får jätteont när han äter. Mötet med tandläkaren, en oxe vid namn Plack, blir allt annat än vad Hugo fruktat.

Jag är förtjust i Mia Nilssons varma och roliga bilderböcker om Hugo och den här gången handlar det om att övervinna sina rädslor och vara noggrann med tandborstningen. Läs även Hugo – elak, blodtörstig och jättefarlig? Hugo – Vilken cirkus! och Hugo – Äntligen semester!

Anna Törnkvist

Annons
Annons
Annons
Annons