Annons

Nasjonalmuseet i Oslo har öppnat

Nordens största konstmuseum har äntligen slagit upp dörrarna. I helgen invigdes museet av Norges drottning Sonja. Själva byggnaden har fått utstå en del kritik men konstkritikerna låter sig imponeras av insidan.
Kultur • Publicerad 13 juni 2022
Drottning Sonja av Norge invigde lördag den 11 juni Nasjonalmuseet i Oslo.Foto: Christoffer Andersen/NTB/TT
"Grå, ful betongklump." Nasjonalmuseet i Oslo har fått utstå kritik lik den som har riktats mot Liljevalchs Plus på Djurgården i Stockholm. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
"Jeg kaller det kunst" är en av två öppningsutställningar på Nasjonalmuseet. Utställningen samlar verk av 150 norska samtidskonstnärer.Foto: Geir Olsen/NTB/TT

I lördags invigdes äntligen Nationalmuseum, eller Nasjonalmuseet, i Oslo av Norges drottning Sonja. Museet, som är beläget i centrala Oslo, är nytt hem för konsten från gamla Nationalmuseum, Nationalgalleriet, Arkitekturmuseet och Konstindustrimuseet.

Förutom drottning Sonja, som är känd för sitt stora konstintresse, medverkade också Norges statsminister Jonas Gahr Støre, museets direktör Karin Hindsbo och Sametingets Maja Kristine Jåma vid den efterlängtade och försenade invigningen. Just samisk konst är starkt representerad på det nya museet.

55 000 kvadratmeter

Annons

Först ut bland de tillfälliga utställningarna är "Jeg kaller det kunst", som samlar verk av 150 norska samtidskonstnärer, och "Østenfor sol og vestenfor måne", som består av Erik Werenskiolds och Theodor Kittelsens teckningar till "Norska folksagor", en epokavgörande samling norska folksagor som publicerades på 1840-talet.

Museets permanenta utställning kommer att visa omkring 5 000 verk och artefakter, bland annat Edvard Munchs världskända målning "Skriet". Samlingarna består av omkring 400 000 föremål. Museet är med sina nära 55 000 kvadratmeter (nästan åtta fotbollsplaner) Nordens absolut största konstmuseum.

"En skattkista"

Byggnaden som sådan – en grå betongkoloss i stil med Liljevalchs Plus på Djurgården i Stockholm, men mycket, mycket större – har fått utstå en del kritik för sin utformning. Men NRK:s recensent tror att de flesta kritiker kommer att ändra uppfattning när de kommer in i den "betongliknande skattkistan", som är "ett ställe att gå vilse på".

Även Aftenpostens utsände hyllar museets faktiska storhet, dess många salar och långa korridorer: "Kulturintresserade har äntligen fått sitt Nordmarka (stort skogsområde norr om Oslo), ett ställe där man kan gå in och försvinna en hel dag."

Svenska konstkritiker är också positiva. Kulturnytts utsände Mårten Arndtzén anser att museet fullkomligen "osar av kvalitet" och han får medhåll från Dagens Nyheters kritiker Birgitta Rubin, som blir "avundsjuk på alla storstilade kultursatsningar i Oslo".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons