Annons

Myndighet får nytt, ifrågasatt uppdrag

Myndigheten Forum för levande historia (FLH) ska, förutom att informera om Förintelsen, även börja informera om andra brott mot mänskligheten, uppger .
Historia • Publicerad 11 november 2022
Myndigheten Forum för levande historia ska främja arbetet med demokrati och de mänskliga rättigheter. Arkivbild.
Myndigheten Forum för levande historia ska främja arbetet med demokrati och de mänskliga rättigheter. Arkivbild.Foto: Jan Collsiöö/TT

Forum för levande historia har hittills haft som uppdrag att informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten. I regeringens nya kulturbudget föreslås det att FLH även ska uppmärksamma ”andras brott mot mänskligheten”.

I en intervju med tidningen säger Mikael Nilsson, docent i historia, att Sverigedemokraterna kan ha påverkat det nya uppdraget. Det skulle kunna leda till att FLH väljer att fokusera på islamismens brott och lägger mindre resurser på att informera om nazismens brott, menar han.

Annons

Robert Hannah (L) säger att det är ett missförstånd att det skulle vara en av Sverigedemokraternas frågor.

"Liberalerna har landsmötesbeslut om att Forum ska få i uppdrag att även lyfta islamismens brott mot mänskligheten och jag har länge drivit frågan aktivt själv", säger han till tidningen.

Anledningen till den förändrade inriktningen för FLH uppges vara det nya museet för Förintelsen, som öppnar sommaren 2023. För att verksamheternas uppdrag inte ska krocka bör FLH:s uppdrag därför förtydligas.

"Tillägget syftar till att tydliggöra att Forum för levande historia har ett demokratifrämjande uppdrag med fler utgångspunkter än Sveriges museum om Förintelsen så att de båda kan komplettera varandra", säger kulturminister Parisa Liljestrand till DN.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons