Annons

Mycket på samma gång i Lier Horsts nya Wistingdeckare

Norske Jørn Lier Horst är en rutinerad deckarförfattare, men han försöker få med lite för mycket på en gång, tycker recensenten Per-Axel Svensson.
Recension • Publicerad 27 mars 2024
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Jørn Lier Horst är aktuell med den sjuttonde deckaren med William Wisting i huvudrollen.
Jørn Lier Horst är aktuell med den sjuttonde deckaren med William Wisting i huvudrollen.Foto: Anton Soggiu
Deckare

Förrädaren

Författare: Jørn Lier Horst.

Översättning: Marianne Mattson.

Förlag: Wahlström & Widstrand.

Jørn Lier Horst är, med massor av böcker i bagaget, en rutinerad räv. Inte minst när han skriver om polisarbete. Lier Horst var polis fram till 2013, därefter författare på heltid.

I ”Förrädaren” inträffar ett jordskred i Larvik i sydöstra Norge, den ort där författaren växte upp och därför är extra förtrogen med. Initialt tror man att enbart materiella skador uppstått i samband med katastrofen, men ett människolik som omsider hittas visar sig, dessutom, ha omkommit före jordskredet. Mystiken tätnar gradvis och till slut är både svensk och norsk polis inblandade, under ledning av William Wisting, så även CIA och FBI. Dessutom misstänker utredarna även att det finns en förrädare i de egna leden. Som gjort för en Netflix-serie i åtta delar. Eller hur?

Annons

Men risk för överlastning föreligger alltid när man vill berätta alltför mycket på en gång.

”Förrädaren” av Jørn Lier Horst
”Förrädaren” av Jørn Lier Horst
Per-Axel SvenssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons