Annons

Musik plåstrar om ensamma äldre män

Musik kan fördjupa känslolivet och skapa social gemenskap för ensamma äldre män. Det är slutsatser som musikterapeuten Katarina Lindblad presenterar i sin doktorsavhandling ”Som plåster på själen”.
Musik • Publicerad 3 juni 2021
Musik kan skapa en ny social gemenskap för äldre män, visar ny studie.
Musik kan skapa en ny social gemenskap för äldre män, visar ny studie.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lindblad tillhör forskarskolan "Successful ageing" vid Örebro universitet. För att kunna göra sin studie har hon intervjuat äldre män om deras förhållande till musik men också observerat en musiklyssningsgrupp för socialt utsatta äldre män.

"Huvudslutsatsen är att musik hjälper äldre män att vara i kontakt med sina känslor, ett behov som de inte har mycket utrymme för i andra sammanhang", säger Katarina Lindblad i ett pressmeddelande.

Annons

Musiken blir en fristad där männen kan vara känslosamma utan att få sin manlighet ifrågasatt, konstaterar Lindblad. De män som själva musicerar upplever också att både deras självkänsla och självförtroende stärks.

Studien visar att en gemenskap utvecklades i musiklyssnargruppen, men männen blev dock inte personliga med varandra och undvek att berätta om sig själva. Lindblad menar ändå att musik kan vara en nyckel i arbetet med att hitta nya sociala sammanhang som inte bara tilltalar äldre kvinnor utan också de äldre männen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons