Annons

Museum alltför musealt för Norge

Museer • Publicerad 13 juni 2021
Statsminister Erna Solberg fick nyligen en visning i det nya Nasjonalmuseet av museichefen Karin Hindsbo. Arkivbild.
Statsminister Erna Solberg fick nyligen en visning i det nya Nasjonalmuseet av museichefen Karin Hindsbo. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum

När det nybyggda norska Nasjonalmuseet öppnar i Oslo om ganska precis ett år – 11 juni 2022 – är det med logon "Nam" på en av väggarna. Nasjonalmuseet, som fram till 2003 hette Nasjonalgalleriet, riskerar därmed att få heta just det, Nam, konstaterar NRK:s kulturkommentator som inte är helt nöjd.

"Den logon är det första du möter på museets nätsidor, på sociala medier och på fasaden. Nam, nam. En godbit ska det bli".

Även det nya Munchmuseet som öppnar i Oslo i höst har valt att skippa ordet "museum" i sin logotyp. "Munch" står det kort och gått på fasaden. Samtidigt ska Sørlandets Kunstmuseum byta namn till "Kunstsilo" i samband med invigningen av de nya lokalerna 2023.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons