Annons

Museichefer: Kulturhistoria på spel utan stöd

Centralmuseerna har förlorat hundratals miljoner kronor under pandemin.
"Vi vill se lika kraftfulla insatser för museerna som har gjorts för att stötta näringslivet och utbildningssektorn", kräver museicheferna på .
Kultur • Publicerad 8 maj 2021
13 museichefer vill ha mer stöd för att kunna bevara våra nationella samlingar. Vasamuseet är ett av museerna i kris. Arkivbild.
13 museichefer vill ha mer stöd för att kunna bevara våra nationella samlingar. Vasamuseet är ett av museerna i kris. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

De 13 centralmuseerna har enligt skribenterna förlorat 800 miljoner kronor i inkomstbortfall under pandemin. Bara drygt 40 procent, eller 334 miljoner, har kompenserats genom regeringens olika stödinsatser.

De kraftigt försämrade ekonomiska förutsättningarna till följd av pandemin riskerar att få långsiktigt negativa effekter, skriver cheferna.

Annons

"Tillsammans förvaltar landets 13 nationella centralmuseiorganisationer omfattande och unika samlingar – så värdefulla att deras betydelse aldrig kan räknas i ekonomiska termer. Kunskap och värden som det tagit decennier eller sekler att bygga upp, ser vi nu kan raseras på kort tid."

Fler än hälften av centralmuseerna har tvingats säga upp personal. För exempelvis Vasamuseet är det osäkert om man ska kunna återbesätta de tjänster som krävs för att återöppna, enligt skribenterna.

"Kulturminister Amanda Lind talar om vikten av att kulturen ges möjlighet till återstart för att Sverige ska vara en stark kulturnation även efter pandemin. Vi instämmer i detta behov och vill se lika kraftfulla insatser för museerna som har gjorts för att stötta näringslivet och utbildningssektorn", skriver museicheferna.

Fakta: Sveriges 13 nationella centralmuseiorganisationer

Statens ­museer för världskultur, Statens musikverk, Moderna Museet, Stiftelsen Skansen, Statens centrum för arkitektur och design, Statens maritima och transporthistoriska museer, ­Statens försvarshistoriska museer, Statens historiska museer, ­Stiftelsen Arbetets museum, Stiftelsen Tekniska museet, Naturhistoriska riksmuseet, Stiftelsen Nordiska museet samt Nationalmuseum.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons