Annons

Montana stäms efter dragqueen-förbud

Den amerikanska delstaten Montana har förbjudit dragqueens och dragkings från att läsa böcker för barn i bibliotek och på skolor. Nu stämmer flera personer delstaten.
Kultur • Publicerad 7 juli 2023
Flera hbtq-personer protesterar mot lagen i den amerikanska delstaten Montana, som förbjuder dragqueens och dragkings från att läsa böcker för barn på bibliotek och skolor. Arkivbild.
Flera hbtq-personer protesterar mot lagen i den amerikanska delstaten Montana, som förbjuder dragqueens och dragkings från att läsa böcker för barn på bibliotek och skolor. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

De menar att lagen bryter mot yttrandefriheten och den amerikanska konstitutionens jämställdhetsgarantier. Det skriver AP.

Personerna som stämmer delstaten kräver bland annat att lagen tillfälligt blockeras, ett beslut om att lagen strider mot konstitutionen, samt skadestånd till Adria Jawort – vars föredrag om hbtq+-historia på ett bibliotek stoppades, efter att tjänstemän citerat den nya lagstiftningen. Jawfort fick dock utföra sin föreläsning vid ett senare datum.

Annons

Under ett förhör vittnade personer från hbtq-världen om att lagen skulle missbrukas för att tysta transpersoner och förbjuda lärare att använda utklädningskläder.

En av de som protesterar mot lagen är läraren Rachel Corcoran, som i sin undervisning ofta klätt ut sig till historiska, litterära eller popkulturella figurer. Till AP säger hon att hon var medveten om att den nya lagen var på gång, men att hon snart insåg att den skulle påverka hennes undervisning.

Montana var den första delstaten i USA som förbjöd dragqueens och dragkings från att läsa böcker för barn på skolor och bibliotek. Till skillnad från lagar i andra delstater gäller det även utövare som inte har sexuella inslag i sina föreställningar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons