Annons

Molly Sandén: Jag vill rufsa till allsången

När hon fyllde 20 sjöng hela allsångspubliken "Ja må hon leva" för henne. 10 år och ett flertal allsånger senare ställer sig Molly Sandén, 30, på scenen igen – denna gång gör hon också en timmes egen konsert. Och hon tänker rufsa om publiken i håret.
Musik • Publicerad 8 augusti 2022
Molly Sandén utlovar dansgolv på extrakonserten "Allsångsscenen är din". Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT
Molly Sandén: "Jag har varit ute och festat en hel del. Jag har tagit dåliga beslut. Men det är en del av resan". Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Molly Sandén planerar för en kväll på Skansen som bryter mot den helylle, sommarljuva allsången många är vana vid. Målet är att ingen ska sitta kvar i stolen på tisdag, när artisten gör extrakonserten "Allsångsscenen är din".

– Jag vill bjuda på en timme som inte är klassisk allsång. Det kommer bli mer klubbigt och mer destruktivt. Jag vill göra dansgolv av allsångspubliken.

Annons

Konceptet "Allsångsscenen är din" har funnits sedan 2012. Tidigare artister som gjort konserten är bland andra Lisa Nilsson och Håkan Hellström. Senast var det Benjamin Ingrosso som höll i kvällen.

Molly Sandén blev hedrad när hon fick förfrågan om att göra extrakonserten, berättar hon.

– Det känns som en milstolpe att få frågan, som att det finns ett "före och efter" den här kvällen.

Det är en annan Molly Sandén som ställer sig på Sollidenscenen, jämfört med den som klev upp för första gången på samma scen för tio år sedan.

– Sedan jag var med första gången har jag haft sjutton olika hårfrisyrer och gått igenom några heartbreaks. Det känns som om jag har levt flera liv sedan dess.

Hennes låttexter har gått över till att handla mer om uteliv och en stökigare tillvaro och musiken har fått en "klubbigare" prägel, som hitsingeln "Vi ska aldrig gå hem". I låten, som är en version av en studentramsa, sjunger hon om att festa hela natten, till ett uptempo-beat.

"Jag har tagit dåliga beslut"

Molly Sandén är känd för sin starka sångröst och känslosamma texter. Hon säger att hon på senare tid har vågat visa mer mörker och berätta om de mer ostädade faserna hon har gått igenom i livet.

– Jag har varit ute och festat en hel del. Jag har tagit dåliga beslut. Men det är en del av resan.

Men hon lovar lite av båda på tisdagens konsert.

– Jag vill få med allt det där. Allt från "Husavik" där jag står still och sjunger mitt allra bästa och bara levererar power-sång, till att stå och dansa till "Vi ska aldrig gå hem" och få publiken att glömma var de är.

Annons

Det blir både osläppta låtar och gästartister. På den ordinarie allsångs-sändningen ska hon också sjunga Petra Marklunds "Händerna mot himlen" tillsammans med publiken.

– Den låten får med båda sidor av mig. Det finns det här mörkret och "pannan mot baren, nu spränger vi taket" , men också en positiv vi-känsla som för samman folk.

Ville vara alla till lags

Molly Sandén växte upp med "Allsång på Skansen" på Öland med mormor och morfar. De brukade dra ut tv:n på altanen och bänka sig med middagen i knät. Hon minns Helen Sjöholm på scenen och den heliga känsla som infann sig.

Mycket har hänt med hur hon ser på sitt eget presterande på scen och vem det egentligen är hon sjunger för, sedan första gången hon själv stod på scenen.

– För tio år sedan hade jag nog väldigt mycket i mitt huvud att jag ville göra mormor stolt.

Nu vill hon skaka av sig publikens förväntningar – kanske till och med morföräldrarnas och deras vänner som sitter och tittar ute på Öland.

TT: Vilka förväntningar trodde du att folk hade?

– Jag ville bevisa för alla att "jag kan sjunga fint". Men när jag lyssnar tillbaka på mina första album inser jag att man inte kan sjunga sitt allra bästa på alla låtar. Det blir nästan outhärdligt att lyssna på. Det blir prinsesstårta på prinsesstårta.

Hon tillägger:

– Om jag har landat i någonting är det att komma bort från att tänka på vad alla andra vill att man ska vara, eller vad jag tror att de vill att jag ska vara.

Molly Sandén

Ålder: 30

2006 blev hennes låt "Det finaste någon kan få" det vinnande bidraget till den svenska uttagningen till Junior Eurovision Song Contest.

Tre år senare deltog hon i Melodifestivalen med låten "Så vill stjärnorna".

2012 var hon tillbaka i SVT:s musiktävling med låten "Why am I crying" och sedan "Youniverse". Hon gjorde sitt första "Allsång på Skansen" samma år.

2018 började Molly Sandén sjunga på svenska igen, med det r'n'b-influerade albumet "Större", som blev en stor succé. Även uppföljaren "Det bästa kanske inte hänt än" från 2019 gick hem hos publiken.

2021 släppte Molly Sandén albumet "Dom ska veta".

2021 Oscars-nominerades "Husavik", från filmen ”Eurovision Song Contest: The story of fire saga”, där Molly Sandén var sångare och en av låtskrivarna. Hon gjorde låten under sitt alter-ego "My Marianne". Låten blev dock utan statyett.

2022 gjorde hon Sveriges officiella EM-låt "Vi:et i vinsten".

2022 har hon varit ute på både vårturné och sommarturné.

Molly Sandén

9 augusti: Iris Bergcrantz, Marcus och Martinus, Albin Lee Meldau, Molly Sandén – "Allsångsscenen är din"

16 augusti: Tommy Körberg, Ella Tiritiello, Siw Malmkvist

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons